2022, június 29.
25.6 C
Budapest
17.7 C
Moszkva

A szankciók működnek: Lengyelország kifogyott a szénből

A lengyel vállalatok korlátozták a szén értékesítését az országban, miután betiltották az Oroszországból származó importot – mondta Piotr Pyzik állami vagyonért felelős miniszterhelyettes pénteken a parlamentben tartott beszédében.

Kifejtette, hogy az országban a nyersanyag iránti kereslet messze meghaladja a hazai kitermelést.

“A vállalatok… úgy döntöttek, hogy értékesítési korlátozásokat vezetnek be annak érdekében, hogy a következő fűtési szezonban minél több vásárlót láthassanak el tüzelőanyaggal” – magyarázta Pyzik.

Elismerte, hogy az országban nehéz a helyzet, és a fogyasztóknak nehézséget okoz a szénvásárlás.

Az orosz széntilalom árspekulációhoz is vezetett. A lengyel média hosszú sorokról számolt be a szénraktárak közelében az erős kereslet miatt, noha a fűtési szezon már véget ért.

Az Onet portál szerint már több mint 100 jármű állt sorban a Gorzyce Wielkie-i szénraktárnál.

A hiány közepette sok háztartás arra kényszerült, hogy viszonteladóktól vásároljon szenet 2500-3000 zlotyi/tonna (250 000 – 300 000 Ft-os) áron, ami jóval magasabb, mint a hivatalos 1000 zlotyi körüli ár (84 000 Ft).

Lengyelország évek óta orosz szenet importál, amely az ország hazai fogyasztásának mintegy 20%-át teszi ki. Lengyelországba 2020-ban mintegy 9,4 millió tonnát importáltak, amelyet főként az egyéni háztartások fűtésére használtak fel. A nemzet emellett a gáz mintegy 50%-át és a finomított kőolaj több mint 60%-át is Oroszországból importálta.

Az ukrajnai katonai konfliktus kezdete óta Varsó az orosz energia teljes betiltását követeli. Márciusban Lengyelország közölte, hogy 2022 végéig megszünteti az összes orosz energiaimportot, beleértve az olajat, a gázt és a szenet is.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS