2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Lengyel jegybank elnök: Németország lengyel területeket akar visszaszerezni

Berlin Kelet-Európa leigázását tervezi, és a múltban elvesztett területeket akarja visszaszerezni – állította Adam Glapinszki, a lengyel nemzeti bank vezetője, hozzátéve, hogy országa bástyaként áll szemben ezekkel a törekvésekkel.

Glapinski a Gazeta Polska című napilapnak adott, szerdán megjelent interjúban tett komor jóslatot Varsó és Berlin jelenlegi diplomáciai konfrontációjáról.

Németország 1990-es újraegyesítése óta Berlin stratégiai célja, hogy “valamilyen formában visszaszerezze korábbi területeit, amelyek most lengyel határokon belül vannak, és alárendelje a Németország és Oroszország közötti teljes övezetet” – mondta a lengyel tisztviselő.

Németország víziója Európa jövőjéről “két birodalom együttműködése: Oroszország és Németország, a középen lévő országok pedig mindkét hatalom befolyási övezetébe tartoznak” – tette hozzá Glapinszki. A Brexit megnyitotta erre a lehetőséget – véli.

Varsó a második világháborút követően szuverenitást szerzett egyes német területek felett. A Lengyelországban “visszaszerzett területeknek” nevezett területek közé tartoznak azok a keletnémet tartományok, amelyek a történelem különböző időszakaiban Lengyelországhoz tartoztak, valamint Danzig szabad város területe.

A területcseréket részben Lengyelország háborús jóvátételének szánták, részben pedig kompenzációként azokért a lengyel területekért, amelyeket a Szovjetunió a háború után a sajátjává tett, és amelyek ma Belorusz és Ukrajna részei. A visszaszerzett területekről etnikai németeket deportáltak és lengyeleket telepítettek be.

Glapinszki felvetette, hogy Németország alapvető nemzeti érdekei megkövetelik, hogy titokban Oroszországnak drukkoljon Ukrajna ellen, miközben nyilvánosan katonai segélyekkel támogatja Kijevet. Azt mondta, hogy egy erős, független, az USA-val szövetséges Ukrajna “nem illik” az orosz-német szövetség forgatókönyvébe.

Hozzátette: Lengyelország független belpolitikájával és az euróövezethez való csatlakozás elutasításával egy másik akadályt jelent.

“Szuverén központi bankunk, saját pénzünk – a zlotyi – és dinamikus gazdasági növekedésünk az, ami a leginkább fáj nekik” – mondta Glapinszki az EU vezetésére utalva.

Más vezető lengyel tisztviselőkhöz hasonlóan a jegybank vezetője is úgy látja, hogy az EU a német érdekeket szolgálja.

Glapinszki azzal vádolta Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, hogy Németország fejszéje lett Lengyelországnak. Az ellenzéki politikus, aki az Európai Tanács elnöki tisztségét is betöltötte, Glapinszki szerint “megbízást kapott” Lengyelország konzervatív kormányának megbuktatására és arra, hogy az ország vezesse be az eurót. Jóslatai szerint Tusknak felajánlják, hogy jutalmul “az Európai Bizottság vezetője lesz”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...