2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Japán újra vásárol orosz olajat

Japán júliusban újraindította orosz olajvásárlásait az ország pénzügyminisztériuma által szerdán közzétett információk szerint.

Az előző hónapban a behozatal nullára csökkent, mivel a helyi finomítók az Ukrajnával kapcsolatos szankciók közepette fokozatosan távolodtak az orosz nyersolajtól.

Bár a minisztérium nem közölte a pontos mennyiséget, azt mondta, hogy a júliusi oroszországi olajimport 65,4%-kal volt alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalának mennyisége szintén 26,1%-kal csökkent 2021 júliusához képest, míg a szénbehozatal 40,1%-kal esett vissza.

A fizikai mennyiségek csökkenése ellenére a Japánba irányuló orosz tüzelőanyag-export értéke 45,1%-kal nőtt a tavalyi évhez képest az emelkedő globális nyersanyagáraknak köszönhetően.

Májusban Koichi Hagiuda japán gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter fogadkozott, hogy Tokió fokozatosan csökkenteni fogja az orosz energiaforrásoktól való függőségét, de azt mondta, hogy nem tud azonnal lemondani az orosz olajról. Japán támogatja a G7-ek azon tervét is, hogy árplafont szabjanak ki az orosz olajra, amelyről jelenleg is folynak a tárgyalások.

Közben Japán jelentősen növelte a Közel-Keletről származó nyersolajimportját is. Ezek 10%-kal nőttek, míg az összes országból Japánba irányuló teljes olajimport 3,8%-kal emelkedett. A közel-keleti régió Japán teljes olajfogyasztásának több mint 90%-át adja, de közelsége miatt Oroszország értékes energiaszállítója az országnak.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...