2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Lengyel elnök: nem akarok háborút Oroszországgal, hidd el rendkívül óvatos vagyok

Lengyelország nem akar háborút Oroszországgal az ország keleti részén becsapódott ukrán rakéta miatt – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök az orosz tréfamesterekkel folytatott beszélgetésen, akik francia kollégájának, Emmanuel Macronként mutatkoztak be.

“Hidd el, nagyon óvatos vagyok. Nem hibáztatom az oroszokat, ez háború. Szerintem mindkét fél egymást fogja hibáztatni ezért a háborúért. Azt hiszi, én háborút akarok Oroszországgal? Nem, én nem akarom ezt. Nem akarok háborút Oroszországgal, és rendkívül óvatos vagyok, hidd el, rendkívül óvatos” – mondta Duda.

Hangsúlyozta, hogy ezért nem beszélt a NATO alapokmányának a kollektív önvédelemről szóló ötödik cikkelyéről, hanem csak az alapszerződés negyedik cikkelyét kezdeményezte, amely konzultációról rendelkezik, ha a szövetség valamely tagját fenyegetés éri.

Duda szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszországot hibáztatta a történtekért.

“Azt mondja, teljesen meg vannak győződve arról, hogy az oroszok által indított orosz rakéta volt. És azt mondta, hogy ez nem lehet ukrán rakétaindítás. Azt mondta, hogy vannak bizonyítékaik” – pontosított az államfő.

Duda elmondta továbbá, hogy Joe Biden amerikai elnök megígérte neki, hogy szakértőket küld a vizsgálatban való részvételre.

A lengyel elnök azt is elmondta, hogy jobban aggódik egy ukrán atomerőművek elleni támadás okozta nukleáris katasztrófa miatt, mint egy “piszkos bomba” miatt.

Vovan és Lexus Dudával folytatott beszélgetését november 15-én, az incidens napján rögzítették.

Múlt kedden a lengyel média arról számolt be, hogy két rakéta csapódott be az ukrán határon, Lublin vajdaságban. Az incidens következtében két ember meghalt.

A lengyel külügyminisztérium közvetlenül az incidens után közölte, hogy a rakéták orosz gyártmányúak voltak, és a nagykövetet beidézték a hivatalba. Andrzej Duda elnök ugyanakkor azt mondta, hogy még nincsenek pontos információk. Varsó az incidens után az alapszerződés negyedik cikkelyének megfelelően összehívta a NATO Tanácsot.

Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy a hadsereg nem csapott le semmilyen célpontra az ukrán-lengyel határ közelében, és provokációnak nevezte Varsó minden kijelentését Moszkva érintettségéről. Azt is elmondták, hogy a szakértők következtetései szerint a közzétett helyszíni fotókon az Sz-300-as rendszerhez tartozó ukrán rakéta törmelékei láthatók.

Joe Biden amerikai elnök a G7-ek vezetőinek rendkívüli ülése után azt mondta, hogy az előzetes adatok nem erősítik meg, hogy a lezuhant rakétát az orosz erők indították. A Pentagon azt mondta, hogy inkább tényekre, mint spekulációkra kíván támaszkodni, és bőséges lehetősége volt ezek tisztázására.

Szerdán Andrzej Duda lengyel elnök is elismerte, hogy nagy valószínűséggel a rakéták Ukrajnához tartoznak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...