2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Oroszország és Tádzsikisztán közös légvédelmi rendszert hoz létre

Egy integrált regionális légvédelmi rendszer létrehozása Oroszország és Tádzsikisztán között elengedhetetlen, mivel a térségben egyre feszültebb a helyzet – mondta hétfőn a TASZSZ orosz hírügynökségnek Szemjon Grigorjev, Oroszország dusanbei nagykövete.

Grigorjev november 21-én adta át megbízólevelét Emomali Rahmon tádzsikisztáni elnöknek.

“Ennek [az Oroszország és Tádzsikisztán közös légvédelmi rendszerének létrehozásának] szerződéses keretei már léteznek. Országaink egyetértenek abban, hogy erre az együttműködésre szükség van, mert a térségben kialakult helyzet a feszültség növekedésének tendenciáját mutatja” – mondta a nagykövet a hírügynökségnek adott első interjújában.

Az orosz-tadzsikisztáni légvédelmi rendszer “mindkét ország védelmi minisztériumának felügyelete alatt jön létre” – tette hozzá a nagykövet.

A FÁK Védelmi Miniszterek Tanácsa alá tartozó Légvédelmi Koordinációs Bizottság elnökhelyettese, Jurij Grehov vezérezredes áprilisban azt mondta, hogy az Oroszország-Tádzsikisztán közös regionális légvédelmi rendszerbe beosztott katonai egységek és alakulatai katonai hatóságainak és parancsnoki központjainak (parancsnoki állások) jegyzéktervezetét már kidolgozták, és a közös regionális légvédelemről szóló megállapodás végrehajtása érdekében jóváhagyási szakaszban van Oroszország Központi Katonai Körzetének légvédelmi osztályán.

Oroszország és Tádzsikisztán 2021 decemberében ratifikálta a közös légvédelmi rendszer létrehozásáról szóló megállapodást. Tekintettel arra, hogy Oroszországnak és Tádzsikisztánnak nincs közös határa, a megállapodást aláíró felek a régióban külön kollektív biztonsági körzetet jelölnek ki Tádzsikisztán területének és légterének határain belül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...