2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Lavrov: Zelenszkij egy bábú a Nyugat kezében, nem vele kell tárgyalni, hanem a gazdáival

A Nyugat és Oroszország végül le fog ülni tárgyalni a nézeteltéréseikről, de ezt a párbeszédet nem Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel kell lefolytatni, hanem azokkal, akik őt bábúként használják – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminisztereinek az indiai Goában tartott találkozója után újságíróknak nyilatkozva Lavrov megismételte, hogy Moszkva “soha nem volt hajlandó rendezni azokat a kérdéseket, amelyek az USA és szatellitái azon akcióiból erednek, hogy Ukrajnát fegyverekkel pumpálják”, hogy az harcolhasson Oroszország ellen.

A miniszter megjegyezte, hogy a világ számos országában egyre inkább tudatosul, hogy ezeket a feszültségeket nem lehet kizárólag az ukrajnai konfliktus befagyasztásával enyhíteni.

“Mindenki megérti, hogy a folyamatban lévő események geopolitikai természetűek” – mondta.

“A fő geopolitikai probléma megoldása nélkül – hogy a Nyugat arra törekszik, hogy megőrizze hegemóniáját és ráerőltesse saját akaratát mindenkire – lehetetlen megoldani a válságokat Ukrajnában és a világ más részein” – tette hozzá Lavrov.

Az orosz diplomata rámutatott Kína 12 pontos tervére az ukrajnai politikai rendezésről, amelyet február végén tettek közzé. Lavrov elmondta, hogy bár a terv magát a konfliktust igyekszik rendezni, sokkal globálisabb és átfogóbb kérdésekre is összpontosít.

“Mindezt természetesen nem Zelenszkijjel kell megvitatni, aki egy bábu a Nyugat kezében, hanem közvetlenül a gazdáival” – mondta Lavrov, megjegyezve, hogy ilyen tárgyalásokra “előbb-utóbb” sor kerül.

Április elején, egy közelgő ukrán tavaszi ellentámadásról szóló spekulációk közepette Antony Blinken amerikai külügyminiszter kizárta a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalásokat, arra utalva, hogy az ilyen tárgyalások csak abban segítenék Oroszországot, hogy “megerősítse” területi igényeit.

Moszkva többször is kijelentette, hogy nyitott a Kijevvel való tárgyalásokra, ha az elismeri “a valóságot a helyszínen”, beleértve négy olyan korábbi ukrán régió új státuszát, amelyek tavaly ősszel elsöprő többséggel az Oroszországhoz csatlakozás mellett szavaztak. A népszavazásokkal nagyjából egy időben azonban Zelenszkij aláírta azt a rendeletet, amely megtiltotta a tárgyalásokat a jelenlegi orosz vezetéssel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó