2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Lavrov: színtiszta hazugság, hogy Moszkva a zaporizzsjai atomerőmű felrobbantására készül

Színtiszta hazugság az az állítás, hogy Oroszország a zaporizzsjai nukleáris erőmű felrobbantására készül – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki online sajtótájékoztatóján.

“Amit mondanak, hogy állítólag felrobbantanánk önmagunkat, miközben egy nukleáris létesítményben tartózkodunk, nos, kell-e ezt kommentálnunk, ez színtiszta hazugság” – mondta a tárcavezető.

Meglátása szerint a híresztelés “illik a jelenlegi ukrán vezetés stílusához”. Kifogásolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem nevezi meg egyértelműen, hogy melyik fél szokta lőni az erőművet.

Lavrov Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek arra a kijelentésére reagált, amelyben az ukrán hírszerzésre hivatkozva azt állította, hogy Oroszország nukleáris terrorcselekményre készül a zaporizzsjai atomerőműben.

Vaszilij Nyebenyzja orosz ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén kijelentette: Moszkva reméli, hogy nyugati pártfogói nem engedik meg Kijevnek egy katasztrófa megrendezését a zaporizzsjai atomerőműben. Rendkívül aggasztónak nevezte azt az ukrán állítást, amely szerint Oroszország aláaknázta az erőművet, és a felrobbantására készül.

Lavrov a pénteki moszkvai tájékoztatón reagált az ukrajnai humanitárius helyzetre, egyebek között arra a vádra, hogy Ukrajnából akaratuk ellenére gyerekeket szállítottak Oroszországba. A miniszter szerint az orosz fél biztonságos területekre evakuált gyerekeket a konfliktusövezetből, közülük pedig csak mintegy háromszázat helyeztek el oroszországi családoknál, ám ez, mint mondta, ideiglenes gyámság, nem pedig örökbefogadás keretében történt.

“Ezt a formát kifejezetten arra való tekintettel választottuk, hogy a szülők megjelenhetnek, és természetesen a szülőknek minden lehetőségük meglesz arra, hogy elvigyék a gyermekeiket, ha ebben érdekeltek” – mondta

Leszögezte, hogy Moszkva kész minden vonatkozó információt a nemzetközi szervezetek rendelkezésére bocsátani. Kifogásolta, hogy ez nem tükröződik az ENSZ titkárságának Moszkvát elmarasztaló dokumentumaiban.

Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Nyugat, mint mondta, kitartóan és szemérmetlenül maga alá gyűri az ENSZ titkárságát.

Elmondta, hogy Oroszország 2022 februárja óta több mint ötmillió ukrajnai lakost fogadott be, akik közül több mint 700 ezer a gyerek, akiknek túlnyomó többsége szüleivel vagy más rokonokkal érkezett.

Közölte, hogy mindössze kétezer gyereket szállítottak el a donyecki és a luganszki régió árvaházaiból, amelyeket a személyzetükkel, és a pedagógusokkal együtt evakuáltak. Ők Lavrov szerint az árvaházi rendszeren belül maradtak.

Lavrov azt hangoztatta, hogy az orosz hadsereg az ukránnal ellentétben nem mér csapásokat szándékosan polgári célpontokra. A keddi kramatorszki rakétacsapásról szólva kilátásba helyezte, hogy az orosz erők továbbra is el fogják pusztítani az ukrán hadsereg és a nyugati zsoldosok gyülekezési helyeit.

Hozzátette, hogy ha Ukrajna civil létesítményeket használ fel ilyen katonai összejövetelekre, az a nemzetközi humanitárius jog megsértése, és háborús bűncselekmény.

A Wagner-zendülés belpolitikai következményeire vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy Oroszország minden zűrzavarból megerősödve került ki. Lavrov szerint azokkal a nyilatkozatokkal, amelyek szerint “megrepedt az orosz hatalom homlokzata”, ezért helyes Kijev fegyverszállítmányokkal való támogatása, a kollektív Nyugat vezetői gyakorlatilag elismerték, hogy ők harcolnak Oroszország ellen, nem pedig Ukrajna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó