2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Lavrov reagált arra, hogy Szerbia szomszédjai megakadályozták az útját Belgrádba

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn bírálta a NATO-t és az EU-t, amiért a leglealacsonyítóbb eszközökkel gyakorolnak nyomást más országokra. A nyilatkozat azután hangzott el, hogy Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegró lezárta légterét a diplomata Szerbiába tartó repülőgépe előtt.

“Megtörtént az elképzelhetetlen” – mondta Lavrov hétfőn, amikor arra kérték, hogy kommentálja Szerbia szomszédainak döntését.

A légtér lezárása Szófia, Szkopje és Podgorica részéről egyenlő azzal, hogy “megfosztanak egy szuverén államot attól a jogától, hogy külpolitikáját folytassa” – mutatott rá.

“Szerbia nemzetközi tevékenységét, legalábbis egyelőre, orosz irányban blokkolták” – tette hozzá a külügyminiszter.

“Nem fogjuk szépíteni a szavakat, ez egy újabb szemléletes és didaktikus demonstrációja annak, hogy a NATO és az EU milyen messzire képes elmenni a leglealacsonyítóbb eszközök alkalmazásával, hogy nyomást gyakoroljon azokra, akiket nem a nemzeti érdekeik vezérelnek, és nem hajlandók feláldozni elveiket és méltóságukat azon szabályok a kedvéért, amelyeket a Nyugat a nemzetközi jog helyettesítésére erőltet” – mondta Lavrov.

Úgy tűnik, “nagyon rosszul állnak a dolgok” a Nyugaton, ha az orosz külügyminiszter szerbiai látogatását “szinte egyetemes fenyegetésnek” tekinti – vetette fel a diplomata.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy szerb kollégáját, Nikola Selakovicot meghívták, hogy Moszkvába látogasson, és reméli, hogy az EU nem fogja ebben akadályozni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára “országunkkal szembeni ellenséges akciónak” minősítette a légtér lezárását Lavrov repülőgépe előtt. Hozzátette azonban, hogy ezek csak némi kellemetlenséget okozhatnak az orosz diplomácia számára, de nem fogják megakadályozni a munkájában.

A Vechernie Novosti szerbiai kiadvány vasárnap elsőként számolt be Szófia, Szkopje és Podgorica lépéseiről.

Ezt aztán megerősítette Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő, aki egy olasz hírügynökségnek azt mondta, hogy “az EU és a NATO tagjai lezárták a légterüket és egy másik kommunikációs csatornát is lezártak” Moszkvával.

A szóban forgó három ország a NATO tagja. Bulgária szintén tagja az Európai Uniónak, Észak-Macedónia és Montenegró pedig egyelőre csak tagjelöltek az EU-csatlakozásra.

Az EU a Moszkva által február végén Ukrajnában indított katonai műveletre válaszul hozott szankciók részeként úgy döntött, hogy lezárja légterét az orosz repülőgépek előtt. A 27 tagú unió emellett aktívan támogatja Kijevet fegyverekkel, segélyekkel és pénzeszközökkel a folyamatban lévő konfliktus során.

Lavrov a tervek szerint hétfőn és kedden Szerbiába, Oroszország legfőbb balkáni szövetségeséhez látogatott volna. Ana Brnabic szerb miniszterelnök szerint Aleksandar Vucic elnök személyesen vett részt az orosz külügyminiszter útjának logisztikai rendezésében. “Hihetetlen, hogy most olyan helyzet van Európában, hogy egy elnöknek ilyen dolgokban kell részt vennie” – mutatott rá Brnabic.

Vučić még hétfőn beszédet mond a szerb nemzetnek Lavrov látogatásáról.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz Föderációs Tanács alelnöke reményét fejezte ki, hogy Moszkva és Belgrád “közös és szigorú” választ ad Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegró fellépésére, amely nemcsak diplomáciai tiltakozást, hanem gyakorlati lépéseket is tartalmaz.

Ez nem egy önálló lépés volt e három ország részéről, mivel “a NATO-hoz való csatlakozással végleg lemondtak szuverenitásukról” – hangsúlyozta, Lavrov szavait megismételve.

“Itt egy NATO-irányította lépésről beszélünk, ami nem történhetett volna meg az USA részvétele nélkül” – tette hozzá a szenátor.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó