2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Lavrov: Oroszország mindent megtesz, hogy a szankciók ellenére élelmiszert szállítson Afrikába

Oroszország a nyugati szankciók okozta nehézségek ellenére is szállítani fogja a szerződésben ígért élelmiszert, műtrágyát, energiát és más árucikkeket afrikai barátainak – biztosította a kontinenst Szergej Lavrov külügyminiszter pénteken a legnagyobb afrikai lapokban megjelent véleménycikkében. A nyugati és ukrán propaganda, amely azzal vádolja Moszkvát, hogy éheztetni próbálja Afrikát, megalapozatlan, és a saját felelősségét akarja leplezni – mondta.

“Nagyon is tisztában vagyunk azzal, hogy a világ számos országa számára fontosak a társadalmilag fontos árucikkek, köztük az élelmiszerek orosz szállítása. Tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a szállítások fontos szerepet játszanak a társadalmi stabilitás megőrzésében” – mondta Lavrov.

Kijev azzal vádolta Moszkvát, hogy “blokád alá veszi” a Fekete-tengeri ukrán kikötőket, és nem engedi, hogy a becslések szerint 20 millió tonna gabonát szállítsanak a világ minden tájára. Oroszország többször rámutatott, hogy a kikötőket az ukrán kormányerők aláaknázták, és hogy az orosz haditengerészet felajánlotta, hogy biztonságosan elkíséri az összes gabonaszállító hajót.

Az Egyesült Államok és szövetségesei ragaszkodnak ahhoz, hogy az Ukrajna támogatása nevében Oroszországgal szemben bevezetett embargójuk nem vonatkozik a gabonára és a műtrágyára. Azonban, ahogy Lavrov a hét elején az RT hírtelevízónak és a Szputnyiknak adott interjújában rámutatott, a szankciók megtagadták a biztosítást az orosz hajóktól, miközben blokkolták a külföldi hajók kijutását az orosz kikötőkből, gyakorlatilag elvágva az Afrikába irányuló tengeri szállítást.

A nyugati szankciók Lavrov szerint “tovább súlyosbították a globális nyersanyagpiacokon a negatív tendenciákat”, amelyek a Covid-19 világjárvány idején kezdődtek, amikor a kollektív Nyugat elárasztotta őket frissen nyomtatott pénzzel.

“Lényeges, hogy minden afrikai barátunk megértse, hogy Oroszország továbbra is jóhiszeműen teljesíti a nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségeit az élelmiszer-, műtrágya-, energia- és más, Afrika számára létfontosságú áruk exportja tekintetében” – írta az orosz külügyminiszter, hozzátéve, hogy Moszkva “minden intézkedést megtesz ennek érdekében”.

Lavrov emlékeztette az afrikaiakat, hogy Oroszországot “nem szennyezik be a gyarmatosítás véres bűnei” a kontinensen, hanem az évek során “őszintén támogatta az afrikaiakat a gyarmati elnyomás alóli felszabadulásért folytatott küzdelmükben”, beleértve a gazdasági, katonai és oktatási segítségnyújtást.

Oroszország “nem kényszerít senkire semmit, és nem mondja meg másoknak, hogyan éljenek” – érvelt Lavrov. “Nagy tisztelettel kezeljük az afrikai államok szuverenitását és elidegeníthetetlen jogukat, hogy maguk határozzák meg fejlődésük útját”.

Moszkva “az afrikai problémák afrikai megoldásának” elve szöges ellentétben áll az egykori gyarmatosító hatalmak “úr – rabszolga” logikájával – jegyezte meg az orosz diplomata.

Az Oroszország és az afrikai nemzetek közötti kapcsolatok “belső értékkel bírnak, és nem függnek a nemzetközi környezet ingadozásaitól” – mutatott rá Lavrov zárásként. “Jó látni, hogy afrikai barátaink is hasonlóan látják”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...