2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva

Lukasenko: Belorusz elismeri a Donyecki és Luganszki Népköztársaságot

Belorusz együttműködik a Donyecki és a Luganszki Népköztársasággal, azaz de facto elismerte státuszukat – mondta Alekszandr Lukasenko elnök az Agence France Press-nek adott interjúban.

“Segíteni fogok Luganszknak, Donyecknek és a Krímnek. Együttműködünk velük, és ezt nem titkoljuk. Vagyis de facto elismertük, hogy létezik Krím, Luganszk és Donyeck. És ez mind csak fecsegés, hogy Lukasenko miért ismerte el vagy tagadta. Ha kell, elnöki rendelettel fogjuk elismerni” – idézte a belorusz vezető interjújának egy részletét a Belarusz Szevodnya.

Szerinte eddig nem volt szükség a hivatalos elismerésre, mert az “sem Luganszknak, sem Donyecknek, sem a Krímnek nem adna hozzá semmit”.

“De ha élelmiszerre, téglára, cementre, újjáépítésre és más dolgokra van szükségük, akkor segíteni fogunk nekik” – hangsúlyozta Lukasenko.

Februárban Vlagyimir Putyin az orosz Biztonsági Tanács rendkívüli nagy ülése után szólt honfitársaihoz, és azt mondta, hogy az LNR és a DNR szuverenitását azonnal el kell ismerni, “mert azok, akik a vérontás, az erőszak és a törvénytelenség útjára léptek, nem ismertek és nem fognak elismerni semmilyen más megoldást a konfliktusra a Donbasszban, csak a katonai megoldást. Az államfő ezután aláírta a köztársaságokat elismerő rendeleteket, és utasítást adott arra, hogy a békét ezekben a régiókban az orosz fegyveres erők segítségével tartsák fenn.

Oroszország február 24. óta különleges műveletet folytat Ukrajna demilitarizálására és denácifikálására. Mint az elnök hangsúlyozta, céljuk, hogy megvédjék azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott és népirtásnak vetett alá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó