2022, szeptember 25.
13 C
Budapest
7.2 C
Moszkva

Lukasenko: Belorusz elismeri a Donyecki és Luganszki Népköztársaságot

Belorusz együttműködik a Donyecki és a Luganszki Népköztársasággal, azaz de facto elismerte státuszukat – mondta Alekszandr Lukasenko elnök az Agence France Press-nek adott interjúban.

“Segíteni fogok Luganszknak, Donyecknek és a Krímnek. Együttműködünk velük, és ezt nem titkoljuk. Vagyis de facto elismertük, hogy létezik Krím, Luganszk és Donyeck. És ez mind csak fecsegés, hogy Lukasenko miért ismerte el vagy tagadta. Ha kell, elnöki rendelettel fogjuk elismerni” – idézte a belorusz vezető interjújának egy részletét a Belarusz Szevodnya.

Szerinte eddig nem volt szükség a hivatalos elismerésre, mert az “sem Luganszknak, sem Donyecknek, sem a Krímnek nem adna hozzá semmit”.

“De ha élelmiszerre, téglára, cementre, újjáépítésre és más dolgokra van szükségük, akkor segíteni fogunk nekik” – hangsúlyozta Lukasenko.

Februárban Vlagyimir Putyin az orosz Biztonsági Tanács rendkívüli nagy ülése után szólt honfitársaihoz, és azt mondta, hogy az LNR és a DNR szuverenitását azonnal el kell ismerni, “mert azok, akik a vérontás, az erőszak és a törvénytelenség útjára léptek, nem ismertek és nem fognak elismerni semmilyen más megoldást a konfliktusra a Donbasszban, csak a katonai megoldást. Az államfő ezután aláírta a köztársaságokat elismerő rendeleteket, és utasítást adott arra, hogy a békét ezekben a régiókban az orosz fegyveres erők segítségével tartsák fenn.

Oroszország február 24. óta különleges műveletet folytat Ukrajna demilitarizálására és denácifikálására. Mint az elnök hangsúlyozta, céljuk, hogy megvédjék azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott és népirtásnak vetett alá.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...