2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Lavrov közölte, hogy Egyiptomon keresztül kapott üzenetet amerikai kollégájától

Antony Blinken amerikai külügyminiszter újabb üzenetet juttatott el Moszkvának az Ukrajnával fennálló konfliktusról, bár a nyilatkozat Szergej Lavrov külügyminiszter szerint semmi érdemlegeset nem tartalmazott. Az orosz csúcsdiplomata kedden közölte az információt egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival folytatott tárgyalásait követően.

Bár Moszkva mindig is kész volt meghallgatni egy “komoly javaslatot” Washingtontól, “amely a jelenlegi helyzet megoldását célozza”, a Blinken üzenet nem tartalmazott ilyen információt – jelentette ki Lavrov.

“A miniszter [Sukri] azt mondta, hogy egy bizonyos üzenetet közvetített Blinken külügyminisztertől, aki nemrég Kairóban járt. Ezt meg tudom erősíteni” – mondta Lavrov.

Az orosz diplomata hozzátette, hogy az üzenet ismét arra szólította fel Moszkvát, hogy “álljon meg” és “hagyja el” Ukrajnát, és “akkor minden rendben lesz”.

Az USA és a kollektív Nyugat valódi céljait azonban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sokkal világosabban megfogalmazta – folytatta Lavrov.

“Egyik beszédében azt mondta, hogy Oroszországnak veszítenie kell, Oroszországot le kell győzni, és a Nyugat nem engedheti, hogy Ukrajna veszítsen, mert akkor a Nyugat veszít. És az egész világ veszíteni fog” – magyarázta Lavrov, utalva a NATO-vezér megjegyzéseire.

“Vagyis magára vállalta, hogy nemcsak három tucat NATO-tag nevében beszél, hanem a világ összes többi országa nevében is, [beleértve] Ázsiát, Afrikát és Latin-Amerikát”.

Több magas rangú amerikai tisztségviselő is többször sürgette Moszkvát, hogy fejezze be az ukrajnai katonai hadjáratot, valamint engedje át az Oroszországhoz népszavazások nyomán csatolt egykori ukrán területeket. Victoria Nuland politikai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettes a múlt héten jelezte, hogy ennek megtétele arra késztetheti Washingtont, hogy fontolóra vegye az oroszellenes szankciók enyhítését. A javaslatot azonban Moszkvában elutasították.

“Továbbra sem látunk semmi [újat] Nuland asszony szavaiban. Egyáltalán nem vagyunk hajlamosak eltúlozni a jelentőségüket” – mondta akkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak, hozzátéve, hogy a megjegyzések ismét “az USA álláspontjának rugalmatlanságát” mutatják.

Oroszország 2022. február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja az volt, hogy Donyeck és Luganszk különleges státuszt kapjon az ukrán államon belül.

A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a megállapodással időt nyerjen és “erős fegyveres erőket hozzon létre”. Az elképzelést Angela Merkel akkori német kancellár és Francois Hollande akkori francia elnök is megerősítette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó