2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Lavrov: Budapest aggódik az ukrajnai magyar kisebbségért

Vlagyimir Putyin legutóbbi budapesti látogatása során Magyarország aggodalmát fejezte ki Oroszországnak, az Ukrajnában élő magyar kisebbség jövőjével kapcsolatban – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap az NTV-nek adott interjúban.

Nemrég Budapesten jártunk, Putyin elnök delegációjaként – mondta Lavrov. Magyar kollégáink jelentős aggodalmukat fejezték ki a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetével kapcsolatban – tette hozzá a miniszter.

Elmondták nekünk, hogy a kisebbség kizárólag a Magyarországról érkező humanitárius segítséggel képes fennmaradni.

Lavrov elmondta, hogy Budapest a Kijevhez intézett összes késére ellenére sem tesz semmit az ukrán kormány.

Oroszország kész felvenni a kapcsolatot Ukrajnával az úgynevezett “normandiai négyek” formáció keretein belül

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár megállapodott abban, hogy növelik a kapcsolatfelvételeket Ukrajnával kapcsolatban és Oroszország kész erre – közölte a külügyminiszter.

Február 7-én telefonon tárgyalt egymással Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök – mondta Lavrov. Ezután rögtön hívást kaptam német kollégámtól Sigmar Gabrieltől, és folytattuk a megbeszélést hivatkozva a német kancellár és az orosz elnök megállapodására, hogy növeljék az erőfeszítéséket a normandiai négyekben.

A telefonos megbeszélés alkalmával az orosz államfő tájékoztatta a kancellárt a Donbasszban kialakult helyzet súlyosbodásáról.

A német külügyi szóvivő Martin Schaefer tájékoztatása szerint a normandiai négyek február 16án vagy 17-én tárgyalhatnak a németországi Bonnban.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS