2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Lavrov: Blinken nem támasztotta alá bizonyítékokkal a Moszkva elleni amerikai vádakat

Nem támasztotta alá bizonyítékokkal Washingtonnak a Moszkvával szemben hangoztatott beavatkozási vádjait a reykjavíki kétoldalú találkozón az amerikai diplomácia vezetője – jelentette ki Szergej Lavov orosz külügyminiszter a Novoje Znanyije (Új Tudás) háromnapos ismeretterjesztő előadássorozat keretében csütörtökön felszólalva.

“Sok mindenről beszéltünk tegnapelőtt Izlandon Antony Blinkennel, az Egyesült Államok külügyminiszterével. Nagyon őszinte voltam, ahogyan ő is. Figyelmesen meghallgatott, és kifejtette álláspontját, amely, mint tudják, kifogásokat tartalmaz Oroszországgal szemben, hol a választásokba történt beavatkozás, hol valamilyen rendszerek hackerek általi feltörésével kapcsolatban” – nyilatkozott Lavrov.

“Emlékeztettem rá, hogy az elmúlt években, amikor ezeket a vádakat hangoztatták, azt kértük az amerikai kollégáinktól, hogy legalább egyetlen bizonyítékot mutassanak fel, legalább a cselekedeteink egyikével kapcsolatban. Furcsa válaszokat adnak: azt, hogy +önök mindent tudnak, mi pedig semmit sem mondhatunk, mert ez titok+, és így tovább” – tette hozzá.

Lavrov szerint egyébként Moszkva pozitívan viszonyul ahhoz, hogy Joe Biden elnök találkozót kezdeményezett orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal. Mint mondta, Oroszország mindig kész az egyenrangú párbeszédre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a rendezvénysorozat keretében arról beszélt, hogy Oroszország ellen világszerte számos lejárató kampány folyik, és emiatt állandóan “résen kell lenni”. Nagyon erős fegyvernek nevezte a fake newst – az álhíreket -, amelyek szerinte “bármilyen helyzetet ki tudnak provokálni” a nemzetközi kapcsolatokban vagy egy ország belső viszonyaiban, megronthatják a viszonyt az emberek és az államok között, üzleti terveket hiúsíthatnak meg, és manipulálhatják a piacokat.

Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke az Izvesztyija című napilapban pénteken megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy provokációra számít a szeptember 19-én esedékes parlamenti alsóházi választásokkal kapcsolatban. Úgy vélekedett, hogy az orosz honatyáknak pontosabban kellene meghatározniuk a “külföldi beavatkozás” fogalmát, amely szerinte több formában is megnyilvánulhat, egyebek között honlapok hozzáférhetetlenné tételében, információs és pszichológiai hatásgyakorlásban, propagandában, álhírek terjesztésében, provokációkban.

Pamfilova közölte, hogy az általa irányított testület intenzíven készül a beavatkozási kísérletek elhárítására. Úgy vélekedett, nagy a valószínűsége annak, hogy a járványhelyzet miatt a választás háromnapos lesz.

A Novoje Znanyije rendezvénysorozat keretében egyébként a közönség pénteken kérdéseket tehetett fel az online bejelentkező Elon Musknak, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatójának. Peszkov lehetségesnek nevezte, hogy Putyin találkozzon majd Muskkal, aki pedig a maga részéről nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy Tesla-gyár létesüljön Oroszországban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó