2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Lavrov: Blinken nem támasztotta alá bizonyítékokkal a Moszkva elleni amerikai vádakat

Nem támasztotta alá bizonyítékokkal Washingtonnak a Moszkvával szemben hangoztatott beavatkozási vádjait a reykjavíki kétoldalú találkozón az amerikai diplomácia vezetője – jelentette ki Szergej Lavov orosz külügyminiszter a Novoje Znanyije (Új Tudás) háromnapos ismeretterjesztő előadássorozat keretében csütörtökön felszólalva.

“Sok mindenről beszéltünk tegnapelőtt Izlandon Antony Blinkennel, az Egyesült Államok külügyminiszterével. Nagyon őszinte voltam, ahogyan ő is. Figyelmesen meghallgatott, és kifejtette álláspontját, amely, mint tudják, kifogásokat tartalmaz Oroszországgal szemben, hol a választásokba történt beavatkozás, hol valamilyen rendszerek hackerek általi feltörésével kapcsolatban” – nyilatkozott Lavrov.

“Emlékeztettem rá, hogy az elmúlt években, amikor ezeket a vádakat hangoztatták, azt kértük az amerikai kollégáinktól, hogy legalább egyetlen bizonyítékot mutassanak fel, legalább a cselekedeteink egyikével kapcsolatban. Furcsa válaszokat adnak: azt, hogy +önök mindent tudnak, mi pedig semmit sem mondhatunk, mert ez titok+, és így tovább” – tette hozzá.

Lavrov szerint egyébként Moszkva pozitívan viszonyul ahhoz, hogy Joe Biden elnök találkozót kezdeményezett orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal. Mint mondta, Oroszország mindig kész az egyenrangú párbeszédre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a rendezvénysorozat keretében arról beszélt, hogy Oroszország ellen világszerte számos lejárató kampány folyik, és emiatt állandóan “résen kell lenni”. Nagyon erős fegyvernek nevezte a fake newst – az álhíreket -, amelyek szerinte “bármilyen helyzetet ki tudnak provokálni” a nemzetközi kapcsolatokban vagy egy ország belső viszonyaiban, megronthatják a viszonyt az emberek és az államok között, üzleti terveket hiúsíthatnak meg, és manipulálhatják a piacokat.

Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke az Izvesztyija című napilapban pénteken megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy provokációra számít a szeptember 19-én esedékes parlamenti alsóházi választásokkal kapcsolatban. Úgy vélekedett, hogy az orosz honatyáknak pontosabban kellene meghatározniuk a “külföldi beavatkozás” fogalmát, amely szerinte több formában is megnyilvánulhat, egyebek között honlapok hozzáférhetetlenné tételében, információs és pszichológiai hatásgyakorlásban, propagandában, álhírek terjesztésében, provokációkban.

Pamfilova közölte, hogy az általa irányított testület intenzíven készül a beavatkozási kísérletek elhárítására. Úgy vélekedett, nagy a valószínűsége annak, hogy a járványhelyzet miatt a választás háromnapos lesz.

A Novoje Znanyije rendezvénysorozat keretében egyébként a közönség pénteken kérdéseket tehetett fel az online bejelentkező Elon Musknak, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatójának. Peszkov lehetségesnek nevezte, hogy Putyin találkozzon majd Muskkal, aki pedig a maga részéről nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy Tesla-gyár létesüljön Oroszországban.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...