2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Lavrov a kétoldalú viszony további romlását jósolta Pompeónak újabb szankciók esetére

Csak tovább rontják a két ország kapcsolatát az Oroszország ellen bevezetendő újabb amerikai szankciók – figyelmeztette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden telefonon amerikai hivatali partnerét, Mike Pompeót.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Lavrov hangsúlyozta, hogy azok a további gazdasági büntetőintézkedések, amelyeket Pompeo Szergej Szkripal korábbi orosz-brit kettős ügynök és a lánya tavalyi “megmérgezésével kapcsolatos zavaros történet nem bizonyított ürügyén” helyezett kilátásba, “csak tovább rontják majd a helyzetet a kétoldalú viszonyban és a légkört a nemzetközi színtéren”.

Az orosz külügyminiszter, aki szerint a washingtoni lépést semmi nem indokolja, felhívta a figyelmet arra is, hogy Szkripalékat a történtek óta “senki nem látta”.

Lavrov a moszkvai tájékoztatás szerint az aktuális külpolitikai témakörök megvitatása során óva intette az Egyesült Államokat bárminemű beavatkozástól a venezuelai belügyekbe, ideértve az erő alkalmazását is, “amivel Washington fenyegetőzik, megsértve a nemzetközi jogot”.

Egyúttal jelezte, hogy a dél-amerikai ország helyzetéről Moszkva kész konzultációkat folytatni az ENSZ Alapokmányának elvei alapján.

A szíriai rendezéssel kapcsolatban a felek egyetértettek abban, hogy folytatni kell a kétoldalú párbeszédet az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2254-es határozatának végrehajtásáért.

A miniszterek emellett eszmecserét folytattak az orosz és amerikai diplomaták között két témáról, a Koreai-félszigeten kialakult helyzetről, valamint az afganisztáni rendezés előmozdításáról lezajlott legutóbbi tárgyalásokról is. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó