2022, május 19.
25.3 C
Budapest
12.6 C
Moszkva
Hiredetés

Lavrov a kétoldalú viszony további romlását jósolta Pompeónak újabb szankciók esetére

Csak tovább rontják a két ország kapcsolatát az Oroszország ellen bevezetendő újabb amerikai szankciók – figyelmeztette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden telefonon amerikai hivatali partnerét, Mike Pompeót.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Lavrov hangsúlyozta, hogy azok a további gazdasági büntetőintézkedések, amelyeket Pompeo Szergej Szkripal korábbi orosz-brit kettős ügynök és a lánya tavalyi “megmérgezésével kapcsolatos zavaros történet nem bizonyított ürügyén” helyezett kilátásba, “csak tovább rontják majd a helyzetet a kétoldalú viszonyban és a légkört a nemzetközi színtéren”.

Az orosz külügyminiszter, aki szerint a washingtoni lépést semmi nem indokolja, felhívta a figyelmet arra is, hogy Szkripalékat a történtek óta “senki nem látta”.

Lavrov a moszkvai tájékoztatás szerint az aktuális külpolitikai témakörök megvitatása során óva intette az Egyesült Államokat bárminemű beavatkozástól a venezuelai belügyekbe, ideértve az erő alkalmazását is, “amivel Washington fenyegetőzik, megsértve a nemzetközi jogot”.

Egyúttal jelezte, hogy a dél-amerikai ország helyzetéről Moszkva kész konzultációkat folytatni az ENSZ Alapokmányának elvei alapján.

A szíriai rendezéssel kapcsolatban a felek egyetértettek abban, hogy folytatni kell a kétoldalú párbeszédet az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2254-es határozatának végrehajtásáért.

A miniszterek emellett eszmecserét folytattak az orosz és amerikai diplomaták között két témáról, a Koreai-félszigeten kialakult helyzetről, valamint az afganisztáni rendezés előmozdításáról lezajlott legutóbbi tárgyalásokról is. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS