2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Kuleba: Ukrajna NATO-tagsága az út a békéhez

Kijev meghívása  a NATO-ba békét teremt Európában – állította Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjújában.

Kijevnek 2008-ban “megígérték a belépést”, de Németország és más nyugat-európai országok meghátráltak – mondta Kuleba a Tagesschau hétfői hírműsorában.

Az Egyesült Államok vezette katonai blokk közelgő vilniusi csúcstalálkozóján itt az ideje, hogy ezt a “hibát” kijavítsák – tette hozzá.

“Nagyra értékeljük mindazt, amit Németország és az Egyesült Államok tesz Ukrajnáért, hogy támogatnak bennünket ebben a háborúban” – tette hozzá Kuleba, de nem értett egyet Berlinnel abban, hogy a NATO-ba való meghívás nyílt háborúba rántaná a Nyugatot Oroszországgal. A meghívás egyszerű “politikai üzenet Ukrajnának”, és az 5. cikkely – a kölcsönös védelmi záradék – “csak akkor érvényes, ha Ukrajna tagország”.

“Ukrajna NATO-tagsága a béke felé vezető út. Amint Ukrajna csatlakozhat a NATO-hoz, nem lesz több háború Európában” – állította Kuleba, mert “Oroszország többé nem meri majd megtámadni a szövetséget”.

Bár Kijev pályázatát a kelet-európai és a balti államok határozottan támogatják, Nyugat-Európa és az Egyesült Államok vezetői ellenezték, hogy Ukrajna teljes jogú NATO-taggá váljon. Joe Biden amerikai elnök a CNN-nek adott hétvégi interjújában megismételte, hogy Washington ellenzi Ukrajna felvételét a NATO-ba, és helyette “izraeli-mintájú garanciákat” ajánlott fel.

“Miért akarja mindenki mindig külön fazékba tenni Ukrajnát?” – siránkozott Kuleba az interjúban.

“Miért keresnek mindig alternatív megoldásokat? Miért nem tudunk egyszerűen egy holisztikus megoldást kidolgozni egy olyan európai biztonsági architektúrára, amelyben Ukrajna a NATO csónakjában ül?” – tette hozzá.

A továbbiakban kitartott amellett, hogy Ukrajna “győzelem” és nem teher, mert “hadseregünk nélkül [a NATO] keleti szárnyát egyáltalán nem lehetne megvédeni”. Kijev nem fog garanciákat elfogadni a tagság helyett, tette hozzá Kuleba, hanem csak átmeneti intézkedésként.

Az Egyesült Államok és szövetségesei csak 2022-ben több mint 100 milliárd dollárt költöttek arra, hogy fegyverekkel, felszereléssel, lőszerrel és pénzügyi támogatással lássák el Ukrajnát, miközben kitartottak amellett, hogy nem részesei az Oroszországgal való konfliktusnak.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter többször is azzal érvelt, hogy országa már “de facto” tagja a nyugati szövetségnek, és “a NATO küldetését végzi” ukrán katonák vérével.

Ukrajna NATO-tagságának elutasítása volt az egyik legfontosabb követelés Oroszország 2021 decemberében Washingtonba és Brüsszelbe küldött kollektív biztonsági javaslatában. Biden azt is elárulta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt a feltételt a 2021. júliusi svájci csúcstalálkozójukon terjesztette elő – de a NATO nyitott ajtók politikájára hivatkozva elutasította az orosz elnököt.

Moszkva a NATO keleti terjeszkedését Oroszország nemzetbiztonságát fenyegető veszélynek tekinti, és Kijevnek a blokkhoz fűződő kapcsolatait nevezte meg az Ukrajnával fennálló jelenlegi fegyveres konfliktus egyik fő okaként. Orosz tisztviselők azzal érveltek, hogy Ukrajna semlegessége lenne az egyik szükséges előfeltétele a két ország közötti tartós békének.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó