2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Kuleba: Ukrajna “lapátokkal fog harcolni”, ha nem kap nyugati fegyvereket

Ukrajna akkor is folytatja a harcot Oroszország ellen, ha egyáltalán nem kap fegyvereket, ezért a Nyugatnak fel kell gyorsítania az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat, különben felelős lesz csapatai haláláért – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter vasárnap a német médiának.

“Ha nem kapunk fegyvereket, rendben. Akkor majd lapátokkal fogunk harcolni. De továbbra is védekezni fogunk, mert ez egy háború a létünkért” – idézte Kuleba szavait az ARD közszolgálati televízió.

“Minél hamarabb megkapjuk a fegyvereket, minél hamarabb elküldik őket, annál több jót fognak nekünk tenni. Ha későn érkeznek, akkor is köszönjük, de akkor rengeteg pazarlás lesz, és addigra sokan meghalnak” – tette hozzá.

A megjegyzéseket Anne Will politikai talk show műsorvezetővel folytatott panelbeszélgetésen mondta. A műsor vendégei között szerepelt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint több német politikus és politikai szakértő is.

Kuleba elmondta, hogy az orosz tüzérség 15:1 arányban felülmúlja az ukrán tüzérséget Donbasszban, és ezzel több magas rangú ukrán tisztségviselő által az utóbbi időben tett kijelentést is megismételt. Kijev nem győzhet ilyen erőviszonyok mellett – mondta a külügyminiszter.

Kuleba szerint tévednek azok a nyugati politikusok, akik szerint Kijevnek engedményeket kellene tennie Oroszországnak, és bele kellene egyeznie a konfliktus békemegállapodással történő rendezésébe a harctéren kialakult szörnyű helyzet miatt.

Ukrajnának a volt szovjet köztársaságok közül az egyik legnagyobb katonai készletei maradtak a Szovjetunió felbomlásakor. Most azt állítja, hogy az Oroszország és a szövetséges erők ellen keleten harcoló nehézfegyverzetének akár a felét is elvesztette.

Kijev könyörgött a Nyugatnak, hogy szállítson tüzérségi fegyvereket, harckocsikat és vadászrepülőgépeket, de csak a töredékét kapta meg annak, amit kért. Ukrajna szövetségesei azt mondják, aggódnak amiatt, hogy Moszkva a fegyverek szállítását komoly eszkalációnak tekintheti, és Moszkva a szállítókra az ellenségeskedés részeként tekinthet – állítják nyugati tisztviselők.

Moszkva szerint minden Ukrajnának adott katonai segély eszkalálja és meghosszabbítja a konfliktust, és azzal vádolta ellenfeleit, hogy “az utolsó ukránig tartó háborút” folytatnak Oroszország ellen.

Oroszország február végén indította hadműveletét Ukrajnában, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...