2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Kuleba: az ellentámadásunk kritikusai jelentkezzenek a nemzetközi légiónkba

Az ukrán kormányt nem érdekli, hogy meddig tart az Oroszország elleni harc, és azt javasolja, hogy aki panaszkodik, jelentkezzen az ukrán nemzetközi légióba – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter a héten az AFP francia hírügynökségnek.

A csütörtökön megjelent interjúban Kuleba elmondta, hogy Ukrajna célja továbbra is az összes korábbi terület – Donyeck, Luganszk, Herszon, Zaporozsje, valamint a Krím – elfoglalása Oroszországtól.

“Nem érdekel bennünket, hogy mennyi időbe telik” – mondta Kuleba, azt állítva, hogy Kijevre nyugati támogatói nem gyakoroltak nyomást, hogy eredményeket érjen el a harctéren.

Kijelentése szöges ellentétben áll a nyugati médiában a közelmúltban megjelent rengeteg jelentéssel, amelyek azt sugallják, hogy amerikai tisztviselők kudarcnak tekintik Ukrajna folyamatban lévő ellentámadását, és most már elérhetetlennek tartják Kijev céljait.

Korábbi jelentések azt állították, hogy Washington további katonai támogatása Ukrajnának a sikeres ellentámadástól függ, míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban elismerte, hogy a hadművelet “nem megy jól”, és hogy Ukrajnára nyomást próbálnak gyakorolni, hogy harctéri győzelmet arasson.

“Nem érezzük ezt” – mondta Kuleba.

A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy “megszaporodtak a kommentátorok és szakértők hangjai”, amelyek a hadművelet lassúságáról beszélnek. Ezek a kritikusok, mondta, “menjenek és csatlakozzanak az idegenlégióhoz”, ha gyorsabb eredményeket akarnak.

“Könnyű azt mondani, hogy azt akarjuk, hogy minden gyorsabb legyen, amikor nem vagyunk ott” – jelentette ki.

Három nappal azután, hogy az orosz erők tavaly februárban bevonultak Ukrajnába, Zelenszkij felhívást tett közzé külföldiek számára, hogy csatlakozzanak az ország nemzetközi légiójához. Ezrek válaszoltak, de hamarosan történetek láttak napvilágot a rosszul felkészült újoncokról, hozzá nem értő parancsnokokról és szörnyű veszteségekről. A légió nem sokkal később kizárólag a katonai veteránok felé fordította toborzási erőfeszítéseit, de az Ukrajnában szolgáló külföldi harcosok folyamatosan “pokolként” jellemezték a frontvonalon uralkodó körülményeket.

Washington Post: az amerikai hírszerzés sem hisz az ukrán ellentámadás sikerében

Az orosz védelmi minisztérium szerint abból a közel 12 000 felbérelt fegyveresből, akik tavaly február óta Ukrajnába utaztak, a múlt hónapra mindössze 2200 maradt. Közel ötezren meghaltak, a többiek pedig elmenekültek az országból – közölte a minisztérium.

“A kijevi rezsim a zsoldosokat főként ágyútöltelékként használja a hústámadásokhoz” – mondta Igor Konasenkov, a minisztérium szóvivője.

“Az ukrán parancsnokság nem törődik az életükkel. Az egyetlen választásuk, hogy elmenekülnek Ukrajnából vagy meghalnak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó