2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Kreml: Oroszország a katonai képességének “csak töredékét” használja Ukrajnában

Vlagyimir Putyin elnök azon megjegyzése, hogy az orosz csapatok Ukrajnában “még nem is kezdtek el igazán semmit”, egyszerűen azt jelenti, hogy Moszkva katonai ereje messze felülmúlja azt – pontosított pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Putyin csütörtökön figyelmeztette azokat a nyugati vezetőket, akik Oroszország vereségét akarják elérni az ukrajnai harctéren, hogy váltsák valóra a fenyegetést. “Hadd próbálkozzanak. Még nem is kezdtünk el igazán semmit” – állította.

Az elnök “egyszerűen csak arra emlékeztette [hallgatóságát], hogy [Ukrajna és Oroszország] katonai potenciálja összehasonlíthatatlan” – mondta Peszkov.

“Az orosz erő olyan hatalmas, hogy annak csak egy kis töredéke vesz részt a különleges katonai műveletben” – mondta a tisztviselő.

Az a nyugati várakozás, hogy Ukrajna katonailag le tudja győzni Oroszországot, “abszurd, és csak tovább növeli az ukrán nép szenvedését” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok és szövetségesei Ukrajnában Oroszország stratégiai legyőzését tűzték ki célul, és fegyvereket és kiképzést biztosítanak a kijevi erőknek. Magas rangú nyugati tisztviselők kijelentették, hogy Ukrajna a segítségükkel képes lesz legyőzni Oroszországot a harctéren.

Az ukrán kormány elhiszi a nyugati ígéreteket és megszakította a béketárgyalásokat Oroszországgal, amelyek a konfliktus első hónapjában zajlottak. Moszkva úgy véli, hogy Kijevet nyugati támogatói kényszerítették kompromisszumképtelen álláspontjára.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehézfegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...