2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Putyin: az orosz energetikai vállalatok készüljenek fel az uniós olajembargóra

Az orosz vállalatoknak fel kell készülniük az új uniós szankciócsomagban szereplő olajembargóra – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

“A minap, mint tudják, az Európai Unió újabb szankciócsomagot vezetett be Oroszország ellen, olajembargóval. A hazai vállalatoknak fel kell készülniük erre a döntésre. Az ilyen korlátozások kilátásairól már beszéltünk a legutóbbi, az üzemanyag- és energiaágazattal foglalkozó ülésen” – mondta az elnök a kormány tagjaival tartott megbeszélésen.
Ugyanakkor az államfő hozzátette, hogy az ilyen típusú üzemanyag termelésének mennyisége az országban növekszik.

“Az év eleje óta az olajtermelés 3,5%-kal haladta meg az előző évit. A gáztermelés január és május között csökkent, de csak 2%-kal” – mondta az elnök.

Elmondása szerint a gázkondenzátummal együtt a kőolajtermelés szintje idén júniusban elérte a napi 10,7 millió hordót, ami félmillió hordóval magasabb, mint májusban.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a hazai termelők felelősek kötelezettségeik teljesítéséért, de a Nyugat felszólításai miatt, hogy mondjanak le az orosz energiaforrásokról, a világpiacok még mindig lázban égnek.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a Brent nyersolaj ára elérte a 130 dolláros hordónkénti árat a hiányra való tekintettel.

“Az elmúlt napokban az árak 20-30 dollárral csökkentek. Mindez a globális gazdasági lassulásra vonatkozó előrejelzések és az európai gazdasági nehézségek kialakulásának hátterében történt” – mondta.

Putyin hozzátette, hogy ha a Nyugat továbbra is korlátozó intézkedéseket alkalmaz, az katasztrofális következményekkel járhat a világgazdaságra nézve.

“Az Oroszországgal szembeni szankciók sokkal nagyobb kárt okoznak azoknak az országoknak, amelyek bevezetik őket” – hangsúlyozta.

Az ukrajnai különleges művelet kezdete óta a Nyugat fokozta a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Néhány ország bejelentette az orosz vagyonok befagyasztását, és számos márka elhagyta az országot. Az Európai Unió már hat szankciócsomagot hagyott jóvá, amelyek többek között a szén- és kőolajimportra vonatkozó embargó fokozatos bevezetését írják elő. Ugyanakkor Európában és az Egyesült Államokban ezek a lépések az üzemanyag- és élelmiszerárak rekordszintű emelkedését idézték elő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...