2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Kreml: nem hisszük el az USA ígéreteit a gabonaegyezménnyel kapcsolatban

A Kreml nem hajlandó elhinni az Egyesült Államoktól elhangzó biztosítékokat az orosz export megkönnyítéséről, ha Moszkva visszatér a gabonaüzlethez – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a RIA Novosztyinak.

“A szó – nem” – hangzott a válasza a hírügynökség azzal kapcsolatos kérdésére, hogy lehet-e hinni az Egyesült Államok ígéretének.

Előző nap Anthony Blinken amerikai külügyminiszter bírálta Oroszországot a gabonaegyezményből való kilépés miatt. Újra megismételte azt a tézist, hogy az amerikai szankciók állítólag nem vonatkoznak az élelmiszerekre és a műtrágyára. Blinken szerint az alku során az USA szállítási és biztosítási problémákkal foglalkozott, többek között leveleket írt a bankoknak a tranzakciók biztosítására. Abban az esetben pedig, ha Oroszország visszatér a megállapodásokhoz, Washington továbbra is “mindent megtesz” az élelmiszerexport érdekében – biztosította a külügyminiszter.

A 2022. július 22-én aláírt gabonamegállapodás az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportját, valamint az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport világpiaci korlátozásainak feloldását irányozta elő. Moszkva azonban többször is rámutatott, hogy a megállapodás Oroszország tekintetében nem működött, és az ukrán gabonát elsősorban Európába küldik, nem pedig a rászoruló afrikai országokba. Ennek következtében a fekete-tengeri egyezmény július 18-án megszűnt.

Peszkov ugyanakkor megjegyezte, hogy a gabonamegállapodáshoz való visszatérés reális, de azzal a feltétellel, hogy minden Oroszországgal szembeni kötelezettséget teljesítenek, beleértve a Roszszelhozbank SWIFT-hez való visszakapcsolását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó