2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Kreml: másokkal ellentétben Oroszország és Kína nem akarja uralni a világot

Oroszország és Kína, néhány más állammal ellentétben, nem törekszik a világ uralomra – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő Pavel Zarubin újságírónak. Az interjú egy részletét a Rosszija 1 csatornának.

“Kétoldalú kapcsolataikat megvalósítva, csak Oroszország és Kína nem állítja, hogy az egész világot uralja. Tudjuk, hogy más országok hajlamosak erre” – mondta.

A szóvivő “abszolút hasonlóságot” állapított meg Moszkva és Peking hozzáállásában az USA provokatív akcióival kapcsolatban. Oroszország és Kína egyaránt elfogadhatatlannak tartja az ilyen destabilizáló magatartást – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a héten Szamarkandban, az SCO-csúcstalálkozó alkalmával tárgyalt egymással. Az orosz vezető különösen bírálta a nyugati törekvéseket egy egypólusú világ megteremtésére, amely a bolygón élő nemzetek túlnyomó többsége számára teljesen elfogadhatatlan. Kínai kollégája megjegyezte, hogy Peking Moszkvával együtt kész példát mutatni a felelős világhatalomról, és a világot a fenntartható és pozitív fejlődés útjára terelni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: korábban kellett volna lépnünk, de bíztunk a minszki megállapodásokban

Oroszországnak korábban kellett volna lépnie az ukrajnai helyzetben, de abban reménykedtünk, hogy békésen rendeződik - mondta Vlagyimir Putyin kirgizisztáni látogatását követő sajtótájékoztatón. "Úgy tűnik, későn...

Putyin: a Nyugat a gyarmatává tette Ukrajnát, az ukránokat pedig ágyútölteléknek használják

A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési...

Irán az Ukrajnába küldött ellenőrizetlen fegyverszállítmányok miatt bírálta a Nyugatot

Az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség csak bonyolítja a konfliktust - állította csütörtökön az iráni külügyminiszter. Irán többször hangoztatta az aktív semlegesség álláspontját az...