2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Kreml: az USA de facto gazdasági háborút folytat Oroszország ellen

Az Egyesült Államok de facto gazdasági háborút folytat Oroszország ellen – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában újságíróknak.

Peszkov Victoria Nulandnak, az amerikai külügyminisztérium politikai államtitkárának egy, a szenátus külügyi bizottságában tett kijelentésére reagált, amely szerint “az Egyesült Államok perspektívájából a végjáték (Vlagyimir) Putyin elnök stratégiai veresége ebben a kalandban”.

“Az Egyesült Államok nyilvánvalóan gazdasági háborút hirdetett és folytat Oroszország ellen. Ez de facto így van” – mondta az orosz elnöki szóvivő.

Peszkov nem tudott konkrét választ adni arra a kérdésre hogy Oroszország milyen megtorló szankciókat kíván bevezetni azon országok ellen, amelyek büntetőintézkedéseket vezettek be ellene.

A világ energiapiacaira kitérve azt mondta, hogy ott a helyzet viharosan alakul, és nem tudni, “a turbulencia milyen fokát érjük el”.

Nulandnak azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezeték csak “egy rakás fém”, Peszkov azt mondta, árulkodó, hogy egy magas rangú amerikai diplomata beszél így erről. Hozzátette, hogy a vezeték valóban “fém, de használatra kész”.

Az orosz energiahordozók vásárlásának amerikai elutasításával kapcsolatban azt mondta, Moszkva komolyan elemzés tárgyáva teszi, hogy ebben a helyzetben mi a számára előnyös lépés.

“Megvédjük az érdekeinket, mindent szigorúan az érdekeinknek megfelelően fogunk tenni” – mondta.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország megbízható energiaszállító és a világ energiabiztonságának megbízható letéteményese volt és marad. Ezt arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy Moszkva kész-e továbbra is olajat és gázt szállítani az ellene szankciókat támogató államoknak.

Mint mondta, az európai vezetők egyöntetűen elismerik, hogy Oroszország folyamatosan és maradéktalanul teljesíti minden hatályos megállapodás és szerződés szerinti kötelezettségeit.

“De látják azt az ellenséges bacchanáliát, amelyet a kollektív Nyugat országai rendeztek, és amely természetesen nagyon bonyolulttá teszi a helyzetet, és komolyan elgondolkodtat bennünket” – tette hozzá elnöki szóvivő.

  Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

  KÖVESS MINKET:

  Ez is érdekelhet

  Ajánló

  spot_img

  Friss hírek

  UKRÁN VÁLSÁG

  Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

  Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

  Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

  Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

  Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

  Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...