2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Kreml: az Északi Áramlat zárva marad a szankciók feloldásáig

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Európába irányuló gázszállítások technikai problémái mindaddig fennmaradnak, amíg a Nyugat fel nem oldja az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett szankciókat – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn.

A Gazprom augusztus 31-én teljesen leállította a gázszállításokat a vezetéken keresztül.

Bár eredetileg úgy volt, hogy az Északi Áramlat-1 pénteken újraindítja a gáztranzitot, a Gazprom bejelentette, hogy műszaki problémák miatt határozatlan ideig zárva marad.

“A [gáz]szállítások problémái a nyugati országok, köztük Németország és az Egyesült Királyság által országunkkal és számos céggel szemben bevezetett szankciók miatt merültek fel. Az ellátási problémák mögött nincs más ok” – jegyezte meg Peszkov.

A Kreml szóvivője azt is állította, hogy nem a Gazprom hibája, hogy “az európaiak teljesen abszurd módon olyan döntést hoznak, hogy megtagadják a berendezések szervizelését”, amire szerződés szerint kötelesek.

Peszkov hangsúlyozta, hogy az Északi Áramlat 1 teljes működése “egy berendezésen múlik, amely komoly karbantartásra szorul”.

Vasárnap megjegyzéseit Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes is megismételte, aki az Európai Uniót hibáztatta a gázvezetéken keresztül történő gázszállítások újraindítását akadályozó problémákért.

“Az egész probléma pontosan az EU oldalán van, mert a javítási szerződés minden feltételét teljesen megszegték, a berendezés szállításának feltételeivel együtt” – mondta.

Pénteken a Gazprom törölte az Északi Áramlat-1 újraindítását, arra hivatkozva, hogy olajszivárgás történt a turbinában, amelyet a gyártó Siemens Energyvel közös ellenőrzés során fedeztek fel a Szentpétervár melletti Portovaja kompresszorállomáson. A meghibásodást ugyanakkor csak Kanadában tudták orvosolni, amely szankciókat vezetett be Moszkvával szemben.

A karbantartási problémák ellenére Európa azzal vádolta Oroszországot, hogy fegyverként használja az energiaellátást, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig úgy jellemezte Moszkvát, hogy “nem megbízható partner” a gázellátás tekintetében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...