2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

Kreml: a Washingtonnal való együttműködés hiánya is okozza az IÁ aktivizálódását

Az Egyesült Államokkal Szíria ügyében történő együttműködés hiánya az egyik oka annak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezett aktivizálódott az arab országban – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfői moszkvai sajtóértekezletén.

Kifejezte meggyőződését, hogy ilyen együttműködés létrejötte esetén hatékonyabban lehetne fellépni a terroristák olyan támadása ellen, mint amely Palmürának az IÁ általi visszafoglalásához vezetett.

“Palmüra elvesztésének veszélye az egész civilizált emberiség számára veszteség, nem(csak) Oroszország számára” – hangsúlyozta.

Kifogásolta, hogy az ellentétektől megosztott civilizált emberiség képviselői “ölbe tett kézzel ülnek, és a valóságban semmit sem tesznek az Iszlám Állam képében jelentkező nemzetközi terroristák elleni harcért”.

Az IÁ szíriai előrenyomulásának egy másik okát a szóvivő abban nevezte meg, hogy Irakból a terroristák nagy tömegét szorították ki, akik erőiket átcsoportosítva támadásba lendültek Szíriában. Reményét fejezte ki, hogy ezeket az akciókat a lehető leghamarabb sikerül majd elfojtani.

Szíria

Leszögezte, hogy Oroszország folytatja a küzdelmet a nemzetközi terrorizmus ellen, és továbbra is támogatja fogja a szíriai kormányerőknek a militánsok elleni harcát. Mint mondta, a Palmüránál történtek ismételten bebizonyították az IÁ jelentette veszély komolyságát.

Peszkov nem kommentálta az arra vonatkozó kérdést, hogy lehetséges-e orosz szárazföldi erők bevetése Szíriában, és hangoztatta, hogy “taktikai kérdésekben” az orosz védelmi minisztérium az illetékes. Elismerte ugyanakkor, hogy Szíriában jelen vannak a szárazföldi egységek katonái, akiknek feladata az objektumvédelem.

Valentyina Matvijenko, a Szövetségi Tanács (parlamenti felsőház) elnöke ugyanakkor Abu-Dzabiban kijelentette: Moszkva már a kezdetektől fogva értésre adta, hogy orosz egységek nem folytatnak majd szárazföldi hadműveleteket. Hozzátette, hogy az orosz légierő kormányközi megállapodás alapján nyújt támogatást a szíriai kormányerőknek.

Az állami Rosszija-1 tévécsatorna egyébként vasárnap este tudósításban számolt be arról, hogy orosz különleges műveleti egységek katonái, egyebek között mesterlövészek, Szíriában részt vesznek a militánsok parancsnokainak és az öngyilkosjelölt terrorista támadók likvidálásában, valamint a tűzvezetés koordinálásban. Az orosz hadsereg márciusban ismerte el hivatalosan, hogy kommandósai jelen vannak az országban.

A szíriai hadsereg hétfőn közölte, hogy 98 százalékban ellenőrzése alá vonta Aleppót és hogy a város visszavételére indított offenzíva “végső stádiumához” érkezett. Szíriai hivatalos közlés szerint egyébként Palmürából az IÁ fegyvereseinek betörése előtt a civil lakosság 80 százalékát sikerült kimenekíteni.

Peszkov hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: a Kreml arra számít, hogy az Egyesült Államok leendő külügyminisztere szakértelemről és konstruktív hozzáállásról tesz majd tanúbizonyságot, függetlenül attól, hogy kit neveznek ki erre a posztra. Mint mondta, ez nem személy szerint Rex Tillersonra vonatkozik, aki a tisztség lehetséges várományosa, hanem bárkire, aki azt be fogja tölteni.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...