2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Közép-európai idő szerint 20.00-kor leálltak a donyecki repülőtér körüli harcok

Leálltak a harcok a donyecki repülőtér körül hétfőn este a tűzszüneti kontaktcsoport ukrán és orosz vezetőinek tárgyalásai nyomán – jelentette be Facebook-oldalán az ukrán “terrorellenes műveletek” sajtóközpontja.

 

Most kaptuk a hírt”, hogy a kontaktcsoport ukrán és orosz vezetői által folytatott tárgyalások közben, a szemben álló felek “beszüntették a tüzet a donyecki repülőtér térségében” – idézte az Unian ukrán hírügynökség a “terrorellenes műveletek” központját.

A Moszkva által támogatott (?) felkelő erők hónapok óta ostromolják az ukrán kézen lévő, stratégiai fontosságú nemzetközi repülőteret, amely a szeptemberi minszki megállapodások alapján meghúzott elválasztó vonal egy beszögellésében fekszik, miközben a donyecki megyeszékhely a felkelők ellenőrzése alatt áll.

Az AFP francia hírügynökség moszkvai jelentése szerint a donyecki fegyvernyugvásról Volodimir Askarov ukrán és Alexandr Lencov orosz tábornok egyezett meg a szeptemberi minszki megállapodások megvalósítását elősegíteni hivatott, úgynevezett kontaktcsoport keretében.

A közeli negyedek lakói az AFP-nek megerősítették, hogy este 7 órától (közép-európai idő szerint 20.00) abbamaradt a reptér irányából hallatszó fegyverdörgés.

Az ukrán “terrorellenes műveletek” sajtóközpontja ugyanakkor kisvártatva arról számolt be, hogy megszakadt minden kapcsolatuk a repülőtér védőivel. A sajtóközpont hozzátette, hogy bár a felkelők a nap folyamán különböző frontszakaszokon 25 támadást intéztek az ukrán erők állásai ellen, a legnagyobb erővel a donyecki repteret támadták.

A légikikötő birtoklásáért vívott harcok a legvéresebb frontját jelentik a kijevi kormányerők és a felkelők között zajló fegyveres konfliktusnak, amelyben április óta több 4300-an haltak meg. Vasárnapról hétfőre három ukrán katona halt meg és további 14 megsebesült a romokban heverő repülőtér védői közül. Még hétfőn éjjel a TASS orosz hírügynökség azt közölte, hogy ukrán katonai vezetők és a szakadárok által kikiáltott “luhanszki népköztársaság” képviselői többlépcsős tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely december 5-én kell életbe lépjen.

A TASS Bécsből keltezett híradása az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai megfigyelőinek legfrissebb napi jelentésére hivatkozik. Eszerint a misszió munkatársai “jelen voltak november 29-én Luhanszkban az ukrán erők parancsnokának és a Luhanszki Népköztársaság (LNR) képviselőinek találkozóján”, ahol a kontaktcsoport keretében a felek folyatták a harcoló csapatok szétválasztásával kapcsolatos teendők megvitatását, egy két héttel korábbi terv alapján.

“Egyúttal elvi megállapodásra jutottak arról, hogy december 5-én teljes fegyvernyugvásnak kell beállnia az ukrán katonákat és az LNR csapatait elválasztó vonal mentén” – fűzi hozzá az EBESZ-jelentés. Az EBESZ kelet-ukrajnai megfigyelői már november közepén beszámoltak egy háromlépcsős tűzszüneti terv előkészületeiről.

A tűzszünet eszerint egy kétnapos fegyvernyugvással kezdődne, ezt követően öt napot adnak egymásnak a harcoló felek a nehéz fegyverzet térségből való kivonására, majd végül – a szeptember eleji minszki megállapodásoknak megfelelően – 21 nap alatt elválasztanák egymástól a harcoló feleket a korábban kijelölt ütközőövezet mentén – írta a TASS

Melléklet: A repülőtérből – ha még lehet annak nevezni – nem túl sok maradt már

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...