2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Königsbergnek nevezte Kalinyingrádot a német védelmi miniszter

Boris Pistorius német védelmi minisztert tudatlansággal vádolták, miután az 1945 előtti ” Königsberg” nevet használta az oroszországi Kalinyingrád városára utalva. Egy helyi tisztviselő bírálta Pistoriust a megjegyzései miatt.

A német Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémia (BAKS) által szerdán szervezett rendezvényen megjelenő Pistoriust a BAKS elnöke, Ekkehard Brose kérdezte a Berlin által júniusban bejelentett tervekről, miszerint egy 4000 fős dandárt állomásoztatnának Litvániában.

A miniszter azt állította, hogy a telepítés különösen fontos a balti ország számára, tekintettel annak “különleges földrajzi helyzetére”.

Litvánia “egyfajta szorításban van, közvetlenül Kőnigsberg, Oroszország és Belarusz között”, ami azt jelenti, hogy “egzisztenciális kérdés egy harcképes, robusztus dandár, amely megakadályozza, hogy [egy invázió] első napjaiban gyorsan lerohanják” – érvelt Pistorius.

Hozzátette, hogy ez nemcsak “a szolidaritás, hanem a felelősség kérdése”, és hogy a német kontingens a NATO egyesített keleti szárnyának részét képezné.

Kalinyingrádot a szovjet kormány 1946-os átnevezése előtt Königsbergként ismerték.

A várost a környező német területekkel együtt az 1945-ös potsdami konferenciát követően Oroszországnak adták át. Nyugat-Németország 1970-ben megerősítette a régió feletti szovjet fennhatóságot.

Nem sokkal a Szovjetunióba olvasztása után a várost Mihail Kalinyin szovjet-orosz forradalmárról nevezték át.

Pistorius csütörtöki megjegyzését kommentálva Dmitrij Liszakov, a kalinyingrádi kormány sajtóirodájának vezetője azt állította, hogy a német miniszter “vagy alacsony kulturális vagy műveltségi szintet” mutatott.

Liszakov továbbá azt javasolta, hogy Pistorius “ne hagyatkozzon a tudására, hanem vegyen elő egy okostelefont, nyisson meg egy alkalmazást a világtérképpel, és nézze meg, hogy a mi városunkat Kalinyingrádnak hívják”.

A regionális tisztviselő végezetül bizakodását fejezte ki, hogy ez a jövőben is így lesz.

Litvánia már most is mintegy 1500 német katonát lát vendégül egy NATO-hadtest részeként. Vilnius azonban többször is sürgette az Egyesült Államok vezette blokkot, hogy erősítse meg jelenlétét a területén, miután tavaly februárban megkezdődött Oroszország katonai hadjárata Ukrajna ellen.

Moszkva következetesen aggodalmát fejezte ki a NATO-erők nyugati határán történő felvonulásával kapcsolatban, és arra figyelmeztetett, hogy nemzetbiztonságának védelme érdekében kénytelen lesz válaszlépéseket tenni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó