2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Kommerszant: Oroszország és az USA titkos tárgyalásokat folytat Ankarában

Az orosz média arról számol be, hogy Törökországban titkos amerikai-orosz tárgyalások zajlanak. A Kreml sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az állítást.

A be nem jelentett találkozót állítólag hétfőn tartják a török fővárosban, Ankarában – jelentette a Kommerszant című gazdasági napilap. Forrása szerint Moszkvát Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat, vagyis az SzVR igazgatója képviseli, de más részletekkel nem kívánt szolgálni – írja a lap.

Amikor az állítólagos tárgyalásokról kérdezték, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: “Nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni”.

A hónap elején a nyugati média arról számolt be, hogy magas rangú orosz és amerikai tisztviselők nem bejelentett tárgyalásokat tartottak. A Wall Street Journal szerint Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Jurij Usakovval, Vlagyimir Putyin elnök egyik vezető külpolitikai tanácsadójával, valamint Nyikolaj Patrusevvel, Sullivan orosz kormányzati kollégájával tárgyalt.

A Fehér Ház nem cáfolta a megbeszéléseket, Karine Jean-Pierre szóvivő újságíróknak azt mondta, hogy a kapcsolatok középpontjában a “kockázatcsökkentés” állt. Közben Peszkov az amerikai lapnak akkoriban azt mondta, hogy a brit és az amerikai sajtó hajlamos “hoaxokat” kreálni.

Törökország fő közvetítőként tűnt fel az ukrán válság során. Március végén házigazdája volt az orosz-ukrán tárgyalásoknak, amelyek során a két fél jelentős előrelépést tett a békemegállapodásban való megegyezés felé.

A tárgyalásokat állítólag az Egyesült Királyság torpedózta meg, amikor Boris Johnson akkori miniszterelnök áprilisban Kijevbe utazott. Az ukrán média szerint azt mondta Volodimir Zelenszkij elnöknek, hogy a nyugati nemzetek nem fogják támogatni az Oroszországgal megvitatott biztonsági javaslatot.

Ankara segített az ENSZ-nek abban is, hogy elindítsa a Fekete-tengeri Kezdeményezést, egy olyan megállapodást, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy kereskedelmi hajókon keresztül exportálja gabonáját. A júliusban aláírt megállapodás pénteken jár le.

Moszkva többször kijelentette, hogy nem biztos, hogy beleegyezik a megújításba, hacsak az ENSZ nem teljesíti ígéretét, hogy megkönnyíti Moszkva számára az orosz gabona és műtrágya exportját, ami az alku része volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...