2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

A brit külügyminiszter nem akarja normalizálni a kapcsolatokat Oroszországgal

London nem tervezi, hogy visszatérjen a normális kapcsolatokhoz Oroszországgal – jelentette ki James Cleverley brit külügyminiszter a G20-ak csúcstalálkozójának előestéjén.

“Amit nem fogunk tenni, az a kapcsolatok normalizálása Oroszországgal” – mondta a Sky Newsnak arra a kérdésre válaszolva, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök tárgyalásokat folytatna-e Vlagyimir Putyinnal, ha részt venne a G20-ak vezetőinek találkozóján.

Cleverly hozzátette, hogy Nagy-Britannia bírálni fogja az orosz delegációt az ukrajnai helyzet miatt.

Később az LBC rádióban a diplomata azt mondta, hogy néhány ország “nem olyan nyíltan” fejezte ki rosszallását, mint ahogy Nagy-Britannia szerette volna, és a királyság továbbra is támogatni fogja az orosz hatóságok cselekedeteinek “nemzetközi elítélését”. Különösen fontosnak nevezte Kína helyzetét, amelynek állítólag “óriási befolyása” van a világ színterén, és amelyre Moszkva “hallgat”.

Korábban a Kreml a Londonhoz fűződő kapcsolatok kilátásaival kapcsolatban azt mondta, hogy most “nem lát előfeltételeket, nem lát alapot és nem lát reményt arra, hogy belátható időn belül bármilyen pozitív fejlemény bekövetkezik”.

Hozzátette, hogy “Oroszország továbbra is nyitott és kész arra, hogy a tárgyalóasztalnál megvitassa a legnehezebb kérdéseket, de nem a saját érdekei rovására”.

A G20-ak csúcstalálkozóját november 15-én és 16-án tartják Balin. Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli. A találkozón az orosz delegáció az élelmiszer-ellátással, a Törökországgal való gázipari együttműködéssel, valamint a gabona- és műtrágyaexport megszervezésével kapcsolatos kezdeményezéseket tervezi ismertetni.

A G20 a nemzetközi gazdasági együttműködés fő fóruma, amely a világ GDP-jének mintegy 85 százalékát, a világkereskedelem több mint 75 százalékát és a világ népességének mintegy kétharmadát teszi ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...