2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Klicsko szerint a Zelenszkij-rezsim megfenyegette, hogy elveszik az állampolgárságát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormánya burkoltan megfenyegette Vitalij Klicsko kijevi polgármestert, hogy megfosztja állampolgárságától – állította az ukrán főváros vezetője egy hétfőn megjelent interjúban.

“Volt egy beszélgetésem, amelyben célozgattak: “Ha már ilyen proaktív vagy, megnézhetnénk a német állampolgárságodat”. Azt mondtam: “Nagyon meglepődnék, ha valaki megmutatná a nevemre kiállított német útlevelet, és elvenné tőlem” – idézte a Babel című honlap.

A szóváltás állítólag azután történt, hogy Klicsko aláírta azt a nyilvános felhívást, amelyben Zelenszkijt arra szólította fel, hogy vonja vissza a múlt hónapban elrendelt döntését, amely szerint megvonta Hennagyij Korban ukrán állampolgárságát.

Korban, Borisz Filatov dnyeperi polgármester régi közeli szövetségese, egyike volt azon ukránoknak, akiknek Zelenszkij megvonta az állampolgárságát. A lépés idején külföldi úton tartózkodott. Amikor megpróbált visszatérni Ukrajnába a határőrök nem engedték vissza a hazájába. Több mint száz ukrán közéleti személyiség támogatta a Zelenszkijnek címzett nyílt levelet, amelyet Filatov július végén tett közzé a Facebookon.

Klicsko nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan ki gyakorolt rá nyomást, de azt mondta, hogy elvből támogatja Korban állampolgárságának visszaállítását, nem pedig Filatovnak tett politikai szívességből.

“Mindennek egyetemes elvek alapján kell történnie, nem pedig szelektíven” – magyarázta.

“Ebben az esetben ez így néz ki: ennek az embernek elveszzük [az állampolgárságát], másoknak pedig hagyjuk, hogy megtartsák a sajátjukat, így engedékenyebbek lesznek, mert rájönnek, hogy mi is elvehetjük az övékét”.”

Ukrajnában tiltva van a kettős állampolgárság. A törvény értelmében azokat az ukránokat, akik külföldi útlevéllel is rendelkeznek, rendes állampolgárokként kezelik, de megtiltják, hogy köztisztviselői posztokat töltsenek be. Az elnök visszavonhatja annak az ukránnak az állampolgárságát, aki másik útlevelet vesz fel.

A gyakorlatban azonban ezt az elvet gyakran figyelmen kívül hagyják. Ihor Kolomojszkij milliárdos például, aki egyike volt azoknak, akiket Zelenszkij júliusi rendelete célba vett, annak ellenére töltött be kormányzói tisztséget Ukrajnában, hogy akkoriban ciprusi és izraeli állampolgársággal rendelkezett. Ez a tény széles körben ismert volt Ukrajnában, és Kolomojszkij még azzal is viccelődött, hogy ez így rendben van, hiszen a törvény tiltja a kettős állampolgárságot, nem pedig a hármas állampolgárságot.

Az interjúban Klicsko biztosítékot adott arra, hogy csak ukrán állampolgársággal rendelkezik. A tisztviselő világhírű bokszoló volt és sportolói karrierje nagy részét Németországban töltötte mielőtt politikus lett.

Korban, akinek szülei izraeliek, régóta tagadja azokat a pletykákat, hogy a zsidó állam útlevelével rendelkezik.

“Mindig örömmel nyaralok Izraelben. De nem áll szándékomban menedékjogot vagy állampolgárságot kérni ott, mivel a karrieremet hazámban, Ukrajnában tervezem folytatni” – mondta 2015-ben a médiának, reagálva azokra a hírekre, amelyek szerint elhagyhatja az országot.

Az ügy Zelenszkij rendelete után került ismét a média reflektorfényébe, és továbbra is homályos.

Izrael ukrajnai nagykövete, Mihael Brodszkij elmondta, hogy országa a magánélet védelme érdekében általában nem hozza nyilvánosságra, hogy egy személy rendelkezik-e állampolgársággal. “Amennyire tudom, nem érkezett ilyen jellegű megkeresés Ukrajnából” – tette hozzá.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...