2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Közölték, hogy az orosz légierő a zsoldosok egyik állomáshelyét találta el Harkov körzetében.

“Több mint 100 lengyel, valamint német fegyveres halt meg és több mint 50-en megsebesültek” – állt a közleményben.

A védelmi minisztérium szerint a 63. ukrán gépesített dandár harcálláspontjaira mért orosz légicsapások következtében Herszon térségben az egység 105. és 107. zászlóalja több mint 160 harcost vesztett.

Eközben a Donyecki Népköztársaságban (DNR) a 66. ukrán gépesített dandár állásait ért tüzérségi támadás “az egység harmadik zászlóaljának személyi állományának több mint 70 százalékát” megsemmisítette. Egy másik nagy pontosságú csapás Vuhledar, Vodyane és Dobrovolje települések közelében, a DNR-ben, amelyet az 53. gépesített és a 68. gyalogosdandár ellen hajtottak végre, több mint 260 harcossal végzett.

Augusztus elején a minisztérium azt állította, hogy felszámolt “több mint 80 külföldi zsoldost és 11 speciális felszereléssel rendelkező egységet”, amelyek az ukrán “nemzetközi légió” részét képezték Délkelet-Ukrajnában.

Korábban a minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy február 24-e óta több mint 60 országból több mint 7100 zsoldos érkezett Ukrajnába. A hadsereg azt állítja, hogy aktívan ellenőrzi a külföldi harcosokat és szakembereket, megjegyezve, hogy augusztus elejére 2190-re csökkent a számuk.

Áprilisban azonban Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a külföldi zsoldosok Ukrajnában legfeljebb “hosszú börtönbüntetésre” számíthatnak. Júniusban azt is megjegyezte, hogy bár több százan haltak meg orosz nagy hatótávolságú precíziós fegyverek miatt “röviddel az érkezésük után”, a külföldi harcosok többségét “az alacsony szintű kiképzés és a valódi harci tapasztalat hiánya miatt” likvidálták.

Ami a saját veszteségeit illeti, Moszkva március óta nem frissítette a számokat, amikor 1351 elesett és 3825 sebesült katonáról számolt be.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...