2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Kínai nagykövet: ott nem lehet béke, ahol a NATO kinyújtja “ördögi mancsait”

A NATO európai terjeszkedése aláásta a kontinens biztonságát, és ez volt a fő oka az ukrajnai konfliktusnak – mondta Csang Han-huj, Kína moszkvai nagykövete egy csütörtökön megjelent interjúban.

A TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva Csang kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezette katonai szövetség “mindenütt szította a tüzet, rombolta a stabilitást és részt vett a szeparatizmusban”, amire a koszovói, líbiai és afganisztáni zavargások a legjobb példák.

“Az öt [NATO] keleti terjeszkedés súlyosan érintette a hidegháború utáni rendet és biztonságot Európában, és az ukrajnai válság eszkalálódásának fő okává vált” – mondta.

A követ a továbbiakban a NATO-t “a hidegháború reliktumának” nevezte, amelynek meg kellett volna szűnnie, amikor annak vége lett.

Azonban továbbra is virágzik, fenntartja magát azzal, hogy folyamatosan háborúkat és konfliktusokat szít…

Bárhol is nyújtja ki ördögi mancsát a NATO, emberek fognak meghalni, és nem lesz béke.

Csang kijelentette, hogy az elmúlt években a szövetség az ázsiai-csendes-óceáni térségben való terjeszkedést tűzte ki célul, azzal az ürüggyel, hogy segíti az országokat a kollektív védelemhez való joguk gyakorlásában, amely stratégia szerinte “nagy aggodalmat és erős ellenvetéseket vált ki a térség országaiból”.

Azt állította, hogy a NATO “már régóta az USA geopolitikai eszközévé vált”, és hogy a blokk keleti és ázsiai-csendes-óceáni terjeszkedése az amerikai hegemónia támogatását szolgálja.

Csang szerint Washington azt akarja, hogy a NATO nagyobb befolyással rendelkezzen az ázsiai-csendes-óceáni térségben, hogy “elnyomja és elrettentse Kínát és Oroszországot”.

“A hidegháborús mentalitás és a táborok közötti konfrontáció már régóta ellentétes a modern kor követelményeivel” – tette hozzá, mondván, hogy a NATO regionális terjeszkedése “csak növelni fogja a regionális feszültségeket, szélesíti a bizalmi szakadékot… a különböző táborok közötti szembenállást, sőt egy új hidegháborút idéz elő”.

Moszkva évek óta a NATO terjeszkedését a nemzetbiztonságát fenyegető veszélynek tekinti, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Ukrajna esetleges későbbi csatlakozása a blokkhoz volt az egyik fő oka a szomszédos országban folytatott katonai hadjáratnak.

Kijev évekkel ezelőtt hivatalosan is felvázolta NATO-ambícióit, és tavaly ősszel kérte a csatlakozását, miután négy régiója nyilvános népszavazáson elsöprő többséggel az Oroszországhoz csatlakozás mellett szavazott. A szövetség azonban vonakodott jóváhagyni a kijevi kérelmet, illetve a folyamatban lévő ellenségeskedésekre hivatkozva nem volt hajlandó meghatározni Ukrajna csatlakozásának ütemtervét sem.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó