2022, december 2.
3.7 C
Budapest
-8.8 C
Moszkva

Kínai diplomata: Oroszország és Kína megtörheti a dollár dominanciáját

Az Oroszország és Kína között az áttérés a nemzeti valutában történő kereskedelemre hozzájárul a globális dollármentesítési folyamathoz – mondta Kína oroszországi ügyvivője a héten egy erről szóló konferencián.

“A Kína és Oroszország között fennálló gazdasági partnerség és a kereskedelem hosszú távon felhalmozott szintje szilárd alapot teremtett az országaink közötti együttműködés további elmélyítéséhez” – mondta Szun Weidong, megjegyezve, hogy a kétoldalú kereskedelem drámaian megnőtt, főként az energia- és mezőgazdasági szállítások terén.

“Az energetikai együttműködés továbbra is fontos szerepet játszik a két ország közötti kapcsolatokban, emellett az Oroszországból származó mezőgazdasági termékek és tengeri termékek egyre nagyobb mértékben jutnak el a kínai piacra” – mondta a diplomata.

“Együttműködésünk a nukleáris energia, a repülőgépgyártás, a rakétahajtóművek, a műholdas navigáció területén zajló nagyszabású projektek… Emellett az elszámolások folyamatosan helyi valutában történnek”.

Oroszország és kereskedelmi partnerei a nemzeti valuták arányát bővítik a kölcsönös elszámolásokban, hogy megpróbáljanak eltávolodni az amerikai dollártól és az eurótól. Az elmúlt években Moszkva folyamatosan a külkereskedelem dollármentesítésének politikáját követte, különösen a kínai valuta használatát bővítette a jüanban denominált pénzügyi termékek vásárlására, és tartalékvalutaként használta.

A két ország közötti kereskedelem az idei év első kilenc hónapjában elérte a 136 milliárd dollárt, ami éves szinten több mint 30%-os emelkedésnek felel meg a Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint. Moszkva és Peking célja, hogy idén 200 milliárd dollárra növelje a kétoldalú kereskedelmet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...