2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

A brit sajtó szerint Putyinnak dolgozó külföldiek feltörték Liz Truss telefonját

A biztonsági résre állítólag még nyáron derült fény, amikor Truss akkor még külügyminiszterként a pártvezetésért küzdött, és arra késztette Boris Johnson volt miniszterelnököt, hogy az ügy érzékenysége miatt rendelje el a média kizárását – jelentette a Mail on Sunday meg nem nevezett biztonsági forrásokra hivatkozva.

A lap szerint a hackerek által megszerzett üzenetekben állítólag Truss “rendkívül érzékeny megbeszélései szerepeltek magas rangú nemzetközi külügyminiszterekkel az ukrajnai háborúról, beleértve a fegyverszállításokról szóló részletes megbeszéléseket”.

Bár a hackelés részletei egyelőre tisztázatlanok, az elkövetők feltehetően akár egy évnyi hangfelvételt is letöltöttek, köztük olyan magánbeszélgetéseket, amelyekben Truss és politikai szövetségese, Kwasi Kwarteng is Johnsont bírálta.

A jelentés külföldi állami szereplőkre hárította a felelősséget, akik “feltehetően Vlagyimir Putyin Oroszországának dolgoznak”, bár egy, a lap által idézett kiberszakértő más szokásos gyanúsítottakat is megnevezett, mint például “Kína, Észak-Korea és Irán, akiknek jelentős érdeke lehet tudni, hogy mit kommunikál a külügyminiszter”.

Bár az eset aggodalmakat váltott ki a lehetséges zsarolással kapcsolatban, hírzárlatot rendeltek el, mert “nem túl jó fényt vet a hírszerző szolgálatokra, ha a külügyminiszter telefonját ilyen könnyen fel tudják törni kínos személyes üzenetekért” – idézte a Mail az egyik forrást.

A kormány szóvivője nem volt hajlandó kommentálni “az egyének biztonsági intézkedéseit”, és ragaszkodott ahhoz, hogy a brit kormánynak “biztonságos rendszerei vannak a kiberfenyegetések elleni védelemre”.

A brit ellenzéki pártok máris sürgős független vizsgálatot követeltek a vádakkal kapcsolatban.

Yvette Cooper munkáspárti árnyék belügyminiszter szerint “komoly biztonsági kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy miért és hogyan szivárogtak ki vagy kerültek most nyilvánosságra ezek az információk, amelyeket szintén sürgősen ki kell vizsgálni”.

Eközben Layla Moran, a liberális demokraták külügyi szóvivője azt mondta, hogy “ha kiderül, hogy ezt az információt Liz Truss vezetői pályázatának védelmében tartották vissza a nyilvánosság elől, az megbocsáthatatlan lenne”.

Truss szeptember 6-án váltotta fel Johnsont a tory-k vezetői székében, és lett miniszterelnök, majd 45 nappal később lemondott, és ezzel az Egyesült Királyság történetének legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnökévé vált.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...