2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Kína szabadul az amerikai állampapírtól

Kína amerikai állampapír-állománya májusban több mint egy évtizede először csökkent 1 billió dollár alá – derül ki az amerikai pénzügyminisztérium által közzétett adatokból. A hivatalos adatokat rendszeresen két hónapos késéssel teszik közzé.

Kína, az amerikai államadósság második legnagyobb külföldi tulajdonosa, hat egymást követő hónapban csökkentette állományát a tavaly novemberi 1,08 billió dollárról májusban 980,8 milliárd dollárra. Ez közel 100 milliárd dolláros, azaz 9%-os csökkenést jelent. Kína utoljára 2010 májusában (843,7 milliárd dollár) tartott 1 billió dollárnál kevesebb amerikai állampapírt.

Japán, az amerikai államadósság legnagyobb külföldi tulajdonosa, szintén csökkentette állományát az utóbbi időben. A novembertől májusig tartó hat hónapban közel 116 milliárd dollárral, 1,212 billió dollárra csökkent.

Az USA teljes államadóssága a múlt hónapban alig haladta meg a 30,4 billió dollárt. Washington küzd az egekbe szökő infláció megfékezéséért, amely a 9,1 százalékával júniusban 41 éves csúcsot ért el. Az amerikai jegybank júniusban 0,75 százalékponttal megemelte irányadó kamatlábát, ami recesszió lehetőségére vonatkozó figyelmeztetéseket váltott ki. A jövő héten tartandó ülésen újabb emelésre kerülhet sor.

A CNBC szerint az emelkedő kamatlábak miatt az amerikai állampapírok potenciálisan kevésbé vonzóak, de a kínai részesedés csökkenése annak is betudható, hogy Peking a külföldi adósságportfólió diverzifikálásán dolgozik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...