2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Kína reagált az amerikaiak kémballon vádjaira

Kína felelősségteljes nemzet, és nem sérti meg más országok légterét – jelentette ki Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője, miután felröppentek a találgatások, hogy az USA felett észlelt kémlelő léggömböt Peking küldte.

A kínai hatóságok tudomással bírnak az amerikai terület felett felfedezett megfigyelő ballonról szóló jelentésekről, és jelenleg dolgoznak azok ellenőrzésén – jelentette ki Mao Ning egy pénteki tájékoztató során.

“A spekulációk és a felhajtás nem vezetnek előre, amíg a tények nem tisztázottak” – mondta a szóvivőnő, akit a CGTN kínai műsorszolgáltató idézett. Reményét fejezte ki, hogy az érintett felek képesek lesznek “higgadtan” megoldani a kérdést.

Mao azonban kitartott amellett, hogy “Kína felelős ország. A nemzetközi joggal összhangban cselekszünk. Nem áll szándékunkban megsérteni más országok légterét”.

Csütörtökön a Pentagon azt állította, hogy előző nap egy kémballont fedezett fel az Egyesült Államok északi része felett. Az objektum legutóbbi megerősített észlelése a montanai Billingsben történt, míg a jelenlegi helyét továbbra sem közölték.

Az amerikai média által idézett megjegyzésekben egy meg nem nevezett magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azt mondta, hogy Washington “biztos” abban, hogy a léggömb Kínához tartozik, mivel az elmúlt években már előfordultak hasonló esetek.

Ugyanez a tisztviselő azt állította, hogy a léggömb repülési útvonala “számos érzékeny helyszínt” keresztezett, de hozzátette, hogy annak “korlátozott hozzáadott értéke” van a hírszerzés szempontjából.

Az amerikai hatóságok fontolóra vették a léggömb lelövését, de elálltak ettől, mert aggódtak, hogy a földön tartózkodó emberek megsérülhetnek a lehulló törmelékektől – tette hozzá a forrás.

A jelentések szerint a léggömb kanadai területen keresztül jutott el az Egyesült Államokba. Kanada védelmi minisztériuma közölte, hogy lépéseket tett légterének biztonsága érdekében, beleértve “egy esetleges második incidens” megfigyelését is.

A léggömbös behatolás mindössze néhány nappal Antony Blinken amerikai külügyminiszter tervezett pekingi útja előtt történt. Mao nem kívánt nyilatkozni, amikor arról kérdezték, hogy a fejlemény befolyásolja-e bármilyen módon a látogatást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó