2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

A BRICS-csoport bővítése megváltoztatja a globális játékszabályokat

A BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, India, Kína és Dél-Afrika) bővülése megváltoztatja a játékszabályokat a világban, és erősíti Oroszország és Kína globális pozícióit – mondta a TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában Dr. Omololu Fagbadebo, a Durbani Műszaki Egyetem Közigazgatási, Jogi és Közgazdasági Tanszékének munkatársa.

“A tagok számának bővülése erősíti a hatalmi játszmákat az ENSZ-ben és általában a világpolitikában. Oroszország és Kína lesznek a haszonélvezői ennek a bővítési kalandnak a világpolitikában” – véli.

A BRICS létrejötte óta “paradigmaváltássá vált a globális gazdasági és politikai környezetben” – mondta Fagbadebo. “Politikailag a BRICS egy olyan közös fórum, amely megerősítheti Oroszország és Kína pozícióit az ENSZ Biztonsági Tanácsában”.

“Vétóhatalomként biztosak a szilárd támogatói bázisukban”, amint azt az Ukrajna körüli helyzet is tanúsítja.

A BRICS bővítése “kihívást jelent a jelenlegi világrend számára, és fokozza az ideológiai vonal mentén az ellenségeskedést, hasonlóan a hidegháború korszakához. A blokkba toborzott fejlődő országok biztonságban lesznek a nyugati hatalmak esetleges visszahatásai ellen” – mondta Fagbadebo.

További tagok Afrikából, valószínűleg a kontinens minden regionális csoportosulásából egy-egy tag, hatékonyan biztosítják majd az afrikai szavazatokat Oroszország és Kína javára az ENSZ-ben – jósolja.

“Oroszország és Kína gazdasági és politikai befolyását arra használhatja, hogy új tagokat vonzzon a BRICS-csoportba” – véli.

Oroszország katonai támogatása – jegyezte meg Fagbadebo – és “a behatóbb gazdasági vonzerők, ahogyan Kína teszi ezt az afrikai hitel- és támogatási portfóliójában, vonzóvá teszik a szegényebb afrikai országokat”, különösen azokat, amelyek nem osztják a nyugati értékeket.

Dél-Afrika helye a BRICS-ben

Fagbadebo biztos abban, hogy a BRICS bővülése Dél-Afrikának is előnyös lesz, de hogy milyen mértékben, az attól függ, hogy az új tagok milyen befolyással bírnak a nemzetközi kapcsolatok rendszerében.

“Dél-Afrika a kontinens vezető gazdaságának rangját és regionális vezető szerepét tölti be. A 16 tagú Dél-afrikai Fejlesztési Közösségen (SADC) belüli hatalmát kihasználhatja, hogy több tagot csábítson a régióból, és a kibővített BRICS-ben kontinentális hatalmi szerepet játsszon. De akkor Pretoria belpolitikája és a többi afrikai országgal szembeni külpolitikája újraértékelésre szorulna” – mondta.

Dél-Afrika 2023. január 1-jén vette át a BRICS-csoport elnöki tisztségét. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök szerint a csoportnak fontos szerepe van abban, hogy az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben élen járjon abban a folyamatban, amely új döntéshozatali mechanizmusok létrehozására irányul egy befogadóbb, igazságosabb és fenntarthatóbb világrend kialakítása érdekében. Ramaphosa úgy véli, hogy a BRICS-csoportnak a világ legtöbb országa érdekében a teljes nemzetközi struktúra reformjának folyamatát kellene vezetnie.

Dél-Afrika kormánypártja – az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) – januárban véget ért országos konferenciáján az ország BRICS-elnökségének kihasználására szólított fel új tagok felvételének elérése érdekében. Mint a News-24 helyi hírportál írta, a BRICS bővítése összhangban van az ANC azon szándékával, hogy a szövetség megerősítésével ellensúlyozza a nyugati gazdaságok dominanciáját.

A TASZSZ a dél-afrikai főváros diplomáciai köreiből úgy értesült, hogy a BRICS esetleges bővítéséről a következő hónapokban tárgyalásokat folytatnak. Algéria, Argentína és Irán már kérte a tagságot. Szaúd-Arábia, Törökország és Egyiptom is kinyilvánította csatlakozási szándékát.

Szeptember 26-án Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a BRICS-országok megkezdték a munkát a szövetség esetleges bővítéséről. Korábban azonban rámutatott, hogy gyors döntések nem várhatók ebben a kérdésben. Mint Rjabkov kifejtette, a BRICS-résztvevőknek “a bővítés alapvető paramétereiről kell megegyezésre jutniuk”, ami egy “bonyolult és kényes” folyamat. A szövetségen belül nagyszabású konzultációk várhatóak.

Brazília, Oroszország, India és Kína 2006-ban hozta létre a BRIC-csoportot. Dél-Afrika 2011-ben csatlakozott hozzá, így lett belőle BRICS.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó