2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Kína nem enged az USA nyomásának és kész mindenben támogatni Oroszországot

Korábban beszámoltunk róla, hogy Washington “jelentős következményekkel” fenyegette meg Pekinget, ha az gazdasági, katonai vagy politikai segítséget nyújt Oroszországnak. Sajtóértesülések szerint a felek 7 órán át tárgyaltak egymással Rómában, de Kína határozottan kijelentette, hogy támogatja Oroszországot.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan, kínai kollégájával, Jang Csie-csi (Yang Jiechi) “intenzív” hétórás tárgyaláson vett részt Rómában.

A megbeszélések előtt Sullivan nyilatkozott, hogy nem titkolt céljuk nyomást gyakorolni Kínára, hogy az se gazdasági, se katonai, se politikai támogatást ne nyújtson Oroszországnak.

A tárgyalásokat követően több amerikai résztvevő is nyilatkozott a sajtónak, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy Kína minden támogatást biztosít Oroszországnak.

“A kulcs itt először is az, hogy rávegyük Kínát, hogy újrakalkulálja és átértékelje az álláspontját. Nem látjuk jelét ennek az átértékelésnek” – mondta egy amerikai tisztviselő, aki ismeri a megbeszélések részleteit. “Már eldöntötték, hogy gazdasági és pénzügyi támogatást fognak nyújtani, és ezt ma alá is húzták. A kérdés valójában az, hogy tovább mennek-e”. – írja a The Guardien.

A Financial Times úgy értesült, hogy Kína az amerikai fenyegetésre közölte, hogy válaszszankciókat vezet be, ha az USA az útjába áll.

“Ez valóban Hszi Csin-ping projektje. Ő áll teljes mértékben, alapvetően az Oroszországgal való szorosabb partnerség mögött” – mondta az amerikai tisztviselő. A ranglétrán lejjebb még több a szkepticizmus, de Hszi és Putyin egyetért az Egyesült Államokról alkotott nézetükön, és elhatározták, hogy véget vetnek az Egyesült Államok globális dominanciájának.

Ha Kína támogatja Oroszországot a Nyugattal való leszámolásban, a Biden-kormányzat arra fog összpontosítani, hogy meggyőzze a szövetségeseket, különösen Európában, hogy gondolják át a Pekinggel fennálló kapcsolataikat. Sullivan kedden Párizsban tárgyal a francia kormánnyal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó