2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Kína jelentősen növelte az Oroszországból származó szénimportot

Az orosz tengeri szénszállítások Kínába 55%-kal 6,2 millió tonnára emelkedtek június első 28 napjában a tavalyi év azonos időszakához képest – derül ki az S&P Commodities at Sea adatbázisából. Májusban szintén nőttek a szállítások, 20%-kal, 5,5 millió tonnára emelkedtek az előző évhez képest.

“Az alacsonyabb kereslet és a magasabb hazai széntermelés ellenére Kína 2022 májusa óta jelentősen több orosz szenet vásárol” – mondta Pranay Shukla, az S&P Global Market Intelligence társigazgatója a CNBC-nek.

“Ennek az az oka, hogy Oroszország nagyon meredek árengedményeket kínált az uralkodó nemzetközi szénárakhoz képest”.

Shukla rámutatott, hogy a szárazföldi Kínába irányuló szénimport összességében alacsonyabb volt a kereslet csökkenése miatt a szigorú Covid zárlatpolitika közepette.

Kína Oroszország legnagyobb szénvásárlója, az adatok szerint tavaly több mint 50 millió tonna árut importált 7,4 milliárd dollár értékben vasúton és tengeren keresztül az orosz Távol-Keletről. Oroszország Kína teljes importjának nagyjából 15%-át tette ki, és Indonézia után a második legnagyobb beszállítója volt.

Az Oroszországból származó import közel fele kohászati szén, és a kínai vásárlók érdekeltek abban, hogy több szállítmányt importáljanak, annak ellenére, hogy a lehetséges szankciók miatt aggódó állami bankoktól nehéz finanszírozást szerezni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...