2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Kína felszólította az USA-t a Szíria elleni szankciók eltörlésére, amelyek akadályozzák a mentést és segélyezést

A Szíriát célzó amerikai szankciók megzavarták a segélyezési erőfeszítéseket, miután a katasztrofális földrengések a hét elején több mint 10 000 ember halálát okozták a térségben – közölte a kínai külügyminisztérium, és sürgette az Egyesült Államokat, hogy oldja fel a szankciókat, és nyissa ki a kapukat a humanitárius segélyek előtt.

Mao Ning külügyminisztériumi szóvivőt szerdai napi sajtótájékoztatóján kérték fel, hogy kommentálja a szankciókat, megjegyezve Washington szíriai beavatkozását és az átlagpolgárokat érintő súlyos következményeket.

“A pusztító földrengések – az évek óta tartó háború és zavargások tetejébe – szörnyű humanitárius válságba sodorták Szíriát” – mondta, hozzátéve, hogy “a gyakori [amerikai és izraeli] katonai csapások és a kemény gazdasági szankciók hatalmas civil áldozatokat követeltek, és elvették a szíriaiak megélhetési lehetőségeit”.

A katasztrófa nyomán az USA-nak félre kellene tennie a geopolitikai rögeszméket, és azonnal fel kellene oldania a Szíriával szembeni egyoldalú szankciókat, hogy megnyíljanak a kapuk a Szíriába irányuló humanitárius segélyek előtt.

Humanitárius csoportok, például a Szíriai Arab Vörös Félhold (SARC) és az amerikai székhelyű Arab-Amerikai-Diszkriminációellenes Bizottság könyörögtek az amerikai tisztviselőknek, hogy a Szíriát és Törökországot megrázó, és mindkét országban több ezer halálos áldozatot követelő hétfői földrengéseket követően oldják fel a szankciókat.

Törökországban több mint 10 000-en vesztették életüket, és mintegy 50 000-en megsebesültek, míg Szíriában legalább 1260-an haltak meg 2300 sérült mellett.

Sok lakos rekedt az összeomlott épületek alatt, ami sürgős szükségessé teszi az időben történő segítségnyújtást, bár a humanitárius szervezetek szerint az amerikai szankciók csak megnehezítették a munkát.

“Az evakuálási folyamat és a mentési műveletek a súlyos szankciókból eredő akadályok miatt korlátozottak. Hiány van nehézgépekben és felszerelésekben, amelyekre a romok felemeléséhez van szükség” – mondta Khaled Hboubati, a SARC elnöke, hozzátéve, hogy az amerikai szankciók akadályozzák leginkább a segélyezési erőfeszítéseket.

Washington egyenesen elutasította a gazdasági szankciók leállításának megfontolását, mivel a Külügyminisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy egy ilyen lépés “kontraproduktív” lenne, miközben azt állítja, hogy a szíriai kormány “brutálisan bánt saját állampolgáraival” a Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatására törekvő fegyveres dzsihadista csoportok elleni évtizedes harc során.

Mao a továbbiakban elítélte a Szíriában folyó amerikai katonai műveleteket, kijelentve, hogy az amerikai erők elképesztő ütemben lopják el az ország energiaforrásait.

“Miközben beszélünk, az amerikai csapatok továbbra is elfoglalják Szíria fő olajtermelő régióit. Szíria olajtermelésének több mint 80%-át kifosztották, és Szíria gabonakészletét kicsempészték és elégették. Mindez tovább súlyosbította Szíria humanitárius válságát” – folytatta.

Bár Damaszkusz többször is elítélte az amerikai katonai jelenlétet, és követelte, hogy vessenek véget annak, amit szuverén területének illegális megszállásának tart, Washington nem hajlandó engedni. Alig 1000 amerikai katona tevékenykedik továbbra is a kurdok által ellenőrzött területeken Szíria olajban gazdag északkeleti részén, valamint a déli határvidéken, ahol arab lázadó csoportokba ágyazódva tevékenykednek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó