2024, február 28.
14.7 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Kína felelőtlennek minősítette Bident

A kínai külügyminisztérium helytelennek és felelőtlennek minősítette Joe Bident, amiért ismét “diktátorként” jellemezte Hszi Csin-ping elnököt.

Az amerikai elnök azonban néhány órával azután, hogy szerdán San Franciscóban találkozott kínai kollégájával, megismételte a kijelentését.

Bident a megbeszéléseket követő “önálló” sajtótájékoztatóján arról kérdezték, hogy továbbra is a “diktátor” kifejezést használja-e Hszi jellemzésére, ahogyan azt júniusban tette.

“Nézze, ő az. Diktátor abban az értelemben, hogy ő egy olyan fickó, aki egy olyan országot vezet, amely kommunista ország, amely a miénktől teljesen eltérő kormányzati formán alapul” – válaszolta a sokszor zavarodottan viselkedő amerikai elnök.

Amikor egy csütörtöki sajtótájékoztatón Biden megjegyzéseiről kérdezték, Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a kijelentés “teljesen helytelen”, és hogy Peking tiltakozik a “felelőtlen politikai manipuláció” ellen. Elítélte a “két ország közötti viszálykeltésre irányuló kísérleteket”.

A csúcstalálkozót megelőzően az amerikai elnök állítólag egy adománygyűjtésen bírálta Hszi vezetését. Biden azt állította, hogy Hszivel az élen Kínának “valódi problémái” vannak, és a médiajelentések szerint azt mondta, hogy ez “egy újabb példa arra, hogy az amerikai vezető szerep visszaszerzése a világban egyre jobban érvényesül”.

Mao szerdán reagált a megjegyzésre, hangsúlyozva, hogy a kölcsönös tisztelet “alapvető” a kétoldalú kapcsolatok építéséhez. Azt mondta, hogy minden nemzetnek vannak problémái, és reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok meg tudja oldani a sajátjait, és javítani tudja népe életét.

A Biden-kormányzat a külpolitikáját a “demokráciák” és az “autokráciák” közötti globális konfrontáció fogalma köré építette, és az utóbbi kategóriába tartoznak a Washington befolyásával szemben álló nemzetek, köztük Kína és Oroszország.

Márciusban Biden úgynevezett “demokrácia-csúcstalálkozót” rendezett, amely a második ilyen jellegű esemény volt. A vendéglistán szerepelt az önigazgatású kínai Tajvan szigete is, amit Pekinggel szembeni provokációnak tekintettek.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden amerikai elnök "teljesen bizarrnak" minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat...

Financial Times: mindenki tudja, hogy a nyugati különleges erők már Ukrajnában vannak

A Financial Times egy meg nem nevezett magas rangú európai katonai tisztviselőt idézett, aki szerint a nyugati különleges erők már jelen vannak Ukrajnában, hiába...

Olaszország: nem állunk háborúban Oroszországgal

Olaszország "nem áll háborúban Oroszországgal", és nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába - tisztázta kedden Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Olaszország Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatásában nem...
spot_img

Videó