2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Kína az USA-t hibáztatja az ukrán gazdaságot ért súlyos csapásért

Peking szerint a nyugati politikusok és hírszerzőügynökségeik állításai, miszerint az orosz bombák bármelyik pillanatban lecsaphatnak Ukrajnára egy teljes invázió keretében, súlyos társadalmi és gazdasági csapást mértek Kijevre.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán sajtótájékoztatón szólalt fel a két kelet-európai ország határán kialakult patthelyzet kapcsán, és azt közölte, hogy Washington hozzájárult a feszültség gyors növekedéséhez.

“Az elmúlt napokban az Egyesült Államok a háborús fenyegetést szította, mesterségesen teremtett feszült légkört, ami súlyos csapást mért az ukrán gazdaságra, a társadalmi stabilitásra és az ukrán emberek életkörülményeire” – mondta.

A diplomata szerint Washington emellett növelte ” az érintett felek között az ellenállást a tárgyalások és a párbeszéd előrehaladásában”.

Wang megjegyzései a Kelet és Nyugat között az elmúlt hónapokban kialakult patthelyzet közepette hangzottak el, amikor számos nyugati vezető többször is arra figyelmeztetett, hogy Oroszország hamarosan elrendelheti Ukrajna lerohanását. Washingtoni tisztviselők még odáig is elmentek, hogy azt állították, Moszkva a pekingi téli olimpia idején indíthat támadást.

A hét elején John Kirby, a Pentagon sajtótitkára bejelentette, hogy az Egyesült Államokat egyre jobban aggasztja az “Oroszország és Kína között kiépülő kapcsolat”, valamint Peking Moszkva “hallgatólagos támogatása” az európai biztonságot érintő kérdésekben.

A Kreml többször is hangsúlyozta, hogy nincsenek agresszív szándékai Ukrajnával szemben. Kedden a moszkvai védelmi minisztérium bejelentette, hogy csapatai befejezték az ukrán határhoz közeli Belaruszban tartott hadgyakorlatokat, és megkezdik a visszatérést állandó bázisaikra.

Az ukrán invázióról szóló híresztelések közepette Moszkva olyan biztonsági garanciák megszerzésére törekedett, amelyek korlátoznák a NATO terjeszkedését az orosz határ közelébe, és a NATO kelet-európai jelenlétét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping e hónap elején, a téli olimpiai játékok megnyitóját megelőzően Pekingben tárgyalt. Ezt követően a Kreml közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben mindkét fél az Egyesült Államok vezette katonai blokk terjeszkedésének befejezésére szólított fel.

“A felek ellenzik a NATO további bővítését, és felszólítják az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét, hogy tartózkodjon a hidegháború idejéből származó ideológiai megközelítésektől” – áll a nyilatkozatban.

A két nemzet számos területen hangsúlyozta partnerségük fontosságát, például a fellendülő kereskedelem, az energetika, a gazdaság és a védelem területén. Jurij Usakov, a Kreml tanácsadója szerint Hszi teljes mértékben támogatja Moszkva törekvését, hogy biztonsági garanciákat szerezzen a Nyugattól, és decemberben megjegyezte, hogy a kínai vezető “természetesen jól ismeri és megérti a fő kérdést: az Oroszország nyugati határaival kapcsolatos aggodalmakat”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...