2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

Teljes az elmebaj! Biden szerint továbbra is fennáll az orosz invázió lehetősége

Egy Ukrajna elleni orosz invázió továbbra is lehetséges, miután az amerikai tisztviselők nem tudták ellenőrizni Moszkva állításait, miszerint a katonai erők egy részét visszavonták az ukrán határról – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban elmondott beszédében.

“Az orosz védelmi miniszter ma arról számolt be, hogy egyes katonai egységek elhagyják az Ukrajna közelében lévő állásaikat. Ez jó lenne, de még nem ellenőriztük, hogy az orosz katonai egységek visszatérnek-e otthoni bázisaikra” – fogalmazott Biden. Az elnök szerint az elemzők továbbra is azt állítják, hogy “fenyegető a helyzet”, ugyanis Oroszország 150 000 katonával veszi körül Ukrajnát. “Az invázió továbbra is határozottan lehetséges” – mondta Biden.

Az elnök ismét felhívta a kelet-európai országban tartózkodó amerikaiak figyelmét, hogy hagyják el Ukrajnát, “mielőtt túl késő lenne biztonságosan távozni”.

Biden beszédében óva intette Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajna megszállásától, mondván ezzel Oroszország “öncsonkítást” hajtana végre.

“Ha Oroszország megindítja a támadást az elkövetkező napokban, vagy hetekben, akkor Ukrajna emberi veszteségei óriásiak lesznek, de Oroszország is hatalmas stratégiai árat fog fizetni” – mondta az elnök. Hozzátette: “a világ nem fogja elfelejteni, hogy Oroszország a szükségtelen halált és pusztítást választotta”.

Biden ismét arra hívta fel Moszkva figyelmét, hogy válassza a diplomáciai utat, és megismételte, hogy Oroszországot súlyos szankciókkal sújtják, amennyiben megtámadja Ukrajnát. Az elnök megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kész megvitatni Oroszországgal és a NATO-val a “fegyverzetellenőrzésről, az átláthatóságról és a stratégiai stabilitásról szóló megállapodásokat”.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29660″]

“Amíg van remény a diplomáciai megoldásra, amely megakadályozza az erőszak alkalmazását, és elkerülhetjük az azt követő elképesztő emberi szenvedést, addig folytatjuk” – fogalmazott.

Az amerikai elnök azt mondta: az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Moszkvával, de megígérte, hogy “erővel válaszolnak”, ha Oroszország veszélyezteti az Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29656″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó