2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Kína az Egyesült Államokon gúnyolódik a közösségi médiában

Peking kigúnyolta Washington nyomásgyakorlását arra, hogy Kína álljon az egyik oldalra az ukrajnai konfliktusban, azt állítva, hogy ez csak egy alig burkolt fenyegetés, amely azt jelenti: “Igazodjatok a mi álláspontunkhoz, különben…”.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian szombaton a Twitteren közzétett karikatúrán egy sötét emberi alakot ábrázolnak, akinek a fejéhez egy fegyvert tart az amerikai zászló színeire festett kéz. A felirat fölött az áll: “Állj (az én) oldalamra!”. A kínai diplomata szerint az Egyesült Államok pontosan ezt érti, amikor “nyomást gyakorol másokra, hogy álljanak az oldalára”.

Lijian úgy tűnik, hogy kedveli a karikatúrákat, az elmúlt hónapban többet is posztolt. Március közepén a kínai tisztviselő egy olyan világtérképet tett közzé, amelyen csak az USA, Kanada, az Egyesült Királyság, az EU, Japán, Ausztrália és Új-Zéland szerepelt, mint “a ‘nemzetközi közösség’, amelyről mindig hallani szoktunk” címmel. Lijian azt sugallta, hogy a Nyugat valójában erre gondol, amikor a nemzetközi közösségről beszél.

Februárban, miután Oroszország katonai offenzívát indított Ukrajna ellen, a kínai külügyminisztérium képviselője egy karikatúrát tett közzé, amely Sam bácsit ábrázolta, amin azon siránkozik, hogy “Miért nem tud Kína többet tenni a tűz eloltásáért?”, miközben az USA egy üzemanyag-adagolóból érkező benzinnel oltja az ukrán konfliktus lángjait. Lijian azt javasolta, hogy Washington “tegye fel magának a kérdést, hogy ki az, aki elkezdte ezt az egészet”.

Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, az egész EU, Japán, Ausztrália és néhány további ország február 24. óta több körben sújtotta átfogó gazdasági szankciókkal Oroszországot. A büntetőintézkedések többek között az ország központi banki eszközeit, néhány nagy kereskedelmi bankját, egész iparágakat, egyes üzletembereket, az összes orosz sportolót és vezető tisztviselőket céloznak.

A kínai külügy szóvivője szombaton is posztolt az Egyesült államokról, ahol háború rekordernek minősítette: 1987 és 2017 között az USA 10 háborút indított, amelyekben 6 millió ember halt meg – 0 szankció

Kína, miközben az ukrajnai konfliktus békés rendezésére szólít fel, nem volt hajlandó szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben, vagy egyértelműen elítélni Moszkva cselekedeteit. Március elején Kína tartózkodott az ENSZ-ben egy oroszellenes határozatról szóló szavazáson, míg néhány héttel később egy orosz javaslatú dokumentumot támogatott.

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomást gyakorolt Kínára: Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter figyelmeztette Pekinget a lehetséges “következményekre” és “költségekre”, ha Kína segítséget nyújtana Oroszország ukrajnai katonai hadműveletéhez, vagy segítene Moszkvának kijátszani a nyugati szankciókat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó