2022, május 19.
25.3 C
Budapest
12.6 C
Moszkva
Hiredetés

Szlovákia kész rubelben fizetni a gázért – mondta a gazdasági miniszter

Szlovákia rubelben fog fizetni az orosz földgázért, ha ez szükséges ahhoz, hogy az továbbra is érkezzen – jelentette ki Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter a közszolgálati televízióban.

“Ha az a feltétel, hogy rubelben kell fizetni, akkor rubelben fogunk fizetni” – mondta Sulik. Hangsúlyozta, hogy az orosz import teszi ki a szlovák gázszállítások mintegy 85 százalékát, ezért az ország hatóságai pragmatikusak maradnak a kérdésben.

“Nem lehet minket elvágni a gáztól” – hangsúlyozta Sulik, és arra sürgette Európa többi részét, hogy közösen keressenek megoldást.

Valamennyi Európai Uniós tagállam, köztük Szlovákia is szankciókkal sújtotta Oroszországot az elmúlt hónapban, ami kockázatot jelentett Oroszországnak arra, hogy európai valutában történjenek a kereskedelmi elszámolások a partnereikkel. A nyugati országok befagyasztották Oroszország devizatartalékainak jelentős részét. Vlagyimir Putyin orosz elnök a szankciókra válaszul a múlt héten írta alá az új rubelalapú gázfizetési mechanizmust bevezetéséről szóló rendeletet.

Bár egyesek szerint ez ellentétes a meglévő gázszerződésekkel, a mechanizmus nem jelenti a fizetési valuta megváltoztatását. Lehetővé teszi a vevők számára, hogy rubelszámlát nyissanak az orosz Gazprombanknál, hogy megkönnyítsék az európai vállalatok, hogy megkönnyítsék a kifizetések átutalását az orosz szállítóknak.

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára szerint “de facto semmi sem változik az európai vállalatok számára… Ugyanúgy, mint eddig, euróban fognak fizetni, ugyanabban a valutában, amely a szerződésekben szerepel”, de az eladó, az orosz Gazprom, a legnagyobb orosz gázexportőr, az orosz nemzeti valutában kaphatja meg az összeget.

A részletes magyarázatok ellenére azonban sok vevő értetlenül állt a változtatás előtt. A kezdeti reakció többnyire a tiltakozás volt, az országok azt állították, hogy nem fognak rubelben fizetni a gázért. Úgy tűnik azonban, hogy erre egyáltalán nem lesz szükség. Az orosz banknál vezetett rubel számlára kell utalniuk ugyanazt az összeget, amit korábban is, de az eladó nem euróhoz vagy dollárhoz jut, hanem rubelhez.

A szlovák gazdasági miniszter és számos más európai politikus szerint a helyzet a beszállítók diverzifikációját teszi szükségessé. Ám szerinte ez évekbe telhet, míg Szlovákiának mindössze két hónapja van arra, hogy megoldja a jelenlegi üzemanyag-beszerzési problémát.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS