2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Kína az amerikai hegemónia elleni együttműködésre szólítja fel Oroszországot

Az Egyesült Államok minden fronton nyomást gyakorol Kínára és Oroszországra, ezért a két országnak minden téren tovább kell mélyítenie a stratégiai együttműködést – jelentette ki csütörtökön Kína moszkvai nagykövete.

Az Izvesztyija című újságnak nyilatkozva Csang Hanhui azt mondta, hogy az amerikai és nyugati nyomásgyakorlással szemben elengedhetetlen az együttműködés.

“Az Egyesült Államok nyugati szövetségeseivel együtt minden fronton nyomást gyakorol Kínára és Oroszországra: politikai, gazdasági, katonai, humanitárius, biztonsági, tudományos és technológiai téren” – mondta. “Az ilyen nyílt hegemóniára és hatalmi politikára válaszul tovább kell mélyítenünk az egymás közötti stratégiai együttműködést”.”

A diplomata hangsúlyozta továbbá, hogy a nyugati országok “extraterritoriális joghatóságot” gyakorolnak, és önkényesen szankciókat alkalmaznak a két nemzet kormányzati szerveire, vállalkozásaira és személyzetére, hogy megpróbálják megfojtani a fejlődésüket.

December 15-én a Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott videokonferencián Vlagyimir Putyin orosz elnök a 21. századi együttműködés valódi modelljének nevezte kapcsolataikat. Az elmúlt években, amikor mindkét ország egyre ellenségesebbé vált az USA-val szemben, a két vezető közelebb került egymáshoz, Xi egyszer még “legjobb barátjaként” is említette Putyint.

A hónap elején Wang Yi kínai külügyminiszter azt mondta, hogy Peking teljes mértékben fenn kívánja tartani a kölcsönösen előnyös kapcsolatokat Moszkvával.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28006″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...