2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Amerikai kémrepülőgép repült át Kelet-Ukrajna felett

Az amerikai légierő E-8C Joint STARS harcászati irányító repülőgépe első repülését hajtotta végre Kelet-Ukrajna felett, hogy felderítő feladatot végezzen, és információkat gyűjtsön a helyszínen kialakult helyzetről – közölte a sajtónak egy amerikai katonai tisztviselő.

Russ Wolfkiel altábornagy, az Egyesült Államok európai parancsnokságának szóvivője a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy a repülőgép hétfőn az ukrán hatóságok engedélyével repült a térségbe, és nem lépte át a Donyecki (DNR) és a Luganszki Népköztársaságok (LNR) határát, amelyeket jelenleg a Kijevtől függetlenséget követelő felkelők el nem ismert államokként irányítanak. A határvidéken háború dúl a felkelő erők és az ukrán hadsereg között.

Wolfkiel nem árulta el a repülőgép pontos útvonalát vagy a felderítési információkat, de a CNN-nek elmondta, hogy a Pentagon “repülőgépei rutinszerűen tevékenykednek a Fekete-tenger térségében”.

Az amerikai felderítő küldetésről szóló jelentés akkor érkezett, amikor továbbra is nagy a feszültség az Oroszországgal közös kelet-ukrajnai határszakaszon. Az elmúlt hetekben a nyugati média azt állította, hogy a Kreml inváziót tervez Ukrajnába a következő hónapokban. Moszkva minden ilyen vádat tagadott.

A konfliktus a térségben a 2014-es Majdan eseményei után kezdődött, amikor a nyugati támogatású erőszakos utcai tüntetések megdöntötték a demokratikusan megválasztott kormányt. Ez végül ahhoz vezetett, hogy két önhatalmúlag kikiáltott köztársaság, a DNR és az LNR kikiáltotta függetlenségét – ezt a lépést sem Oroszország, sem Ukrajna, sem az ENSZ egyetlen állama sem ismerte el.

A Northrop Grumman által kifejlesztett E-8C Joint STARS repülőgépet először az 1990-es években gyártották, és az amerikai légierő világszerte használja. A gép fedélzeti antennája 120 fokos látómezővel rendelkezik, amely közel 20 000 négyzetmérföldet képes lefedni, ami azt jelenti, hogy anélkül is képes lett volna megfigyelési adatokat gyűjteni az LNR és a DNR területéről, hogy közvetlenül föléjük repült volna.

A repülés mindössze három nappal Vlagyimir Putyin orosz elnök és amerikai kollégája, Joe Biden tervezett telefonbeszélgetése előtt történt. A Kreml szerint az orosz államfő a hívást arra szeretné használni, hogy “kompromisszumot kössön, figyelembe véve mindkét fél vörös vonalait”.

Decemberben Moszkva nyilvánosan nyilvánosságra hozott két dokumentumtervezetet, amelyekben felsorolta azokat a garanciákat, amelyeket az Egyesült Államoktól és a NATO-tól szeretne megszerezni. Amellett, hogy ígéretet kérnek arra, hogy az amerikai vezetésű katonai blokk nem terjeszkedik tovább kelet felé, a javasolt szerződésben szerepel a posztszovjet országokkal való nyugati együttműködés megszüntetése, az amerikai atomfegyverek kivonása Európából, valamint a NATO-csapatok és -rakéták kivonása az orosz határtól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó