2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Kijevi politológus szerint Oroszország a népköztársaságok elismerésére készül

Ruszlan Bortnyik, az Ukrán Politikaelemző és Menedzselő Intézet igazgatója szerint Oroszország mindaddig nem folytat majd semmilyen tárgyalást a Krímről, amíg Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és végleg meg nem oldja a Donbassz kérdését. ( Az orosz államfő eredeti álláspontja szerint a Krím hovatartozásának kérdése egyszer s mindenkorra lezárt – és nem lehet tárgyalási téma.)

Mint mondta: Oroszország gyökeresen felülvizsgálta a Donbasszal kapcsolatos politikáját – és Ukrajnának változtatnia kellene a népköztársaságokhoz való hozzáállásán.

„Általában véve is felül kellene vizsgálnunk a Donbasszal kapcsolatos állami politikánkat. A Donbassz kérdésének megoldása nélkül nem fogunk tudni mit mondani a Krím történetéről. Vagyis, amíg le nem rendezzük magunkban a Donbassz kérdését, addig nem leszünk képesek normálisan beszélni a Krímről. Nem lesz miről párbeszédet folytatni.

Meg kell értenünk, hogy Oroszország megváltoztatta a Donbasszal kapcsolatos stratégiáját. Már két éve annak, hogy Oroszország meggondolta, és már nem akarja nekünk visszaadni a Donbasszt. Mi meg még mindig abban a mítoszban hiszünk, hogy Oroszország vissza akarja ránk tukmálni a Donbasszt, hogy az az európai integrációnkat feltartóztató fékké váljon” – mondta.

Bortnyik hangsúlyozta továbbá, hogy Oroszország esetleg már a közeljövőben elismeri majd a Donbasszt.

„Lehetséges-e egy fordulat Oroszország magatartásában? Úgy értem abban, hogy Oroszország elismerje ezeket a köztársaságokat, illetve hogy visszaintegrálja őket Oroszországba? Visszaintegrálásuk kevésbé valószínű lehetőség. Elismerésük azonban, a mostani tendenciák mellett, tíz év távlatában reális forgatókönyv” – jegyezte meg Bortnyik.

Érdemes megjegyezni, hogy Bortnyik azt is elmondta: mennyibe került Ukrajnának a Donbasszban vívott háború. Értesülései szerint Ukrajna ezen mintegy 450 milliárd dollárt veszített.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS