2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Kijev: több EU-tagállam blokkolja az Ukrajnának szánt 9 milliárd eurós segélycsomagot

Az EU-tagállamok nem értenek egyet abban, hogy miként támogassák Ukrajnát, és egyes országok nincsenek felkészülve arra, hogy 9 milliárd eurós segélycsomagot nyújtsanak Kijevnek – mondta Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter a Corriere della Sera olasz napilapnak adott hétfői interjújában.

Azt állította, hogy a világ is kezd belefáradni Ukrajna és Moszkva konfliktusába.

“Természetesen kapunk fegyvereket és katonai segélyt, de ez nem elég… Ez egyértelmű jele annak, hogy az Európai Unió és a világ többi része Ukrajna körül kezd belefáradni ebbe a háborúba. Ez érthető, szenvednek az olaj- és gázáraktól” – mondta a miniszter.

Vasárnap a Corriere della Sera arról számolt be, hogy Németország blokkolta az Ukrajnának szánt 9 milliárd eurós uniós csomagot. Berlin állítólag azt a javaslatot is ellenezte, hogy Ukrajnát közös európai adósságból finanszírozzák, ami nagyon megrémítette Kijevet. A lap azt is találgatta, hogy ez volt-e a valódi oka annak, hogy Ukrajna hirtelen kirúgta németországi nagykövetét, Andrij Melnyiket.

Az uniós segélycsomag késedelmét kommentálva Marcsenko azt mondta, hogy “egyes kormányok nem hajlandók ilyen összeggel támogatni Ukrajnát”.

“A háború első hónapjaiban Európa egységes volt. Most azt látjuk, hogy különböző vélemények alakulnak ki arról, hogyan támogassák Ukrajnát” – tette hozzá a miniszter.

Marcsenko azt is fájlalta, hogy miközben Ukrajnának havonta 5 milliárd euróra lenne szüksége, Kijev eddig ennél jóval kevesebbet kapott. “Havonta 5 milliárd euróra van szükségünk, de áprilisban 1,6 milliárd eurót kaptunk. Májusban 1,5 milliárd eurót kaptunk. Júniusban 4,4 milliárd eurót. Júliusban több mint 4 milliárd euróra számítunk, de az európai bürokráciától függünk” – mondta, hozzátéve, hogy az EU pontosan tudni akarja, mire költi Kijev a pénzt. Marcsenko kifejtette, hogy a pénzeket kizárólag szociális és humanitárius programokra szánják.

A miniszter megjegyzései azután hangzottak el, hogy május közepén bejelentette, hogy Ukrajnának “fájdalmas” intézkedésekhez kell folyamodnia a gazdaság összeomlásának kivédése érdekében az ország Oroszországgal fennálló konfliktusa közepette. Akkor arra figyelmeztetett, hogy a kormánynak esetleg adót kell emelnie, csökkentenie kell a kiadásokat és államosítania kell bizonyos vállalkozásokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...