2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Kijev: ha nem kapjuk meg a kért fegyvereket, akkor példaértékű hisztit csapunk

Kijev hisztérikus kirohanásokhoz fog folyamodni, ha az Egyesült Államok nem szállít több rakétavetőt az Oroszország elleni harchoz – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij elnök egyik tanácsadója. Olekszej Aresztovics Joe Biden amerikai elnök kijelentéseire reagált, aki szerint az Egyesült Államok nem küld Ukrajnának olyan nagy hatótávolságú rakétákat, amelyekkel Oroszországot is eltalálhatják.

Washington állítólag azon van, hogy fokozza Ukrajna felfegyverzését nehéz fegyverzettel. Aresztovics, aki kulcsfigurája az ukrán katonai ügyekkel kapcsolatos üzeneteknek, felvázolta Kijev válaszát egy olyan forgatókönyvre, amelyben a fegyvereket nem a várt módon szállítják.

“Hamarosan döntés születik a rendszerekről, és meg fogjuk látni, hogy szállítják-e vagy sem” – mondta. “Ha nem teszik, akkor példaértékű hisztit fogunk csapni”.

Az Egyesült Államok várhatóan kétféle rakétarendszert szállít Ukrajnának, az M270-es rakéta-sorozatvető rendszert (MLRS) és az M142-es mozgékony tüzérségi rakétarendszert (HIMARS). Mindkettő akár 300 km-es hatótávolságú taktikai ballisztikus rakéták indítására is alkalmas, ugyanakkor a rövidebb hatótávolságú rakéták jóval olcsóbbak, amelyeket sortüzekben lehet kilőni.

Biden hétfőn azt mondta, hogy az Egyesült Államok “nem fog Ukrajnába olyan rakétarendszereket küldeni, amelyek Oroszországba mérhetnek csapást”. Nem részletezte, de sokan, köztük Aresztovics is, úgy vélik, hogy a lőszerekre utalt, nem pedig a rakétákra.

“Hetven kilométer több mint elég nekünk” – mondta a kisebb lövedékek hatótávolságára utalva.

Médiajelentések szerint az amerikai tisztviselők vonakodtak a nagyobb hatótávolságú rakéták szállításától, amelyekkel oroszországi célpontokat lehetne támadni, mert attól tartottak, hogy Moszkva ezt jelentős eszkalációnak venné. Oroszország az ukrán erőket hibáztatja több olyan, határokon átnyúló incidensért, amelyek civileket sebesítettek és károkat okoztak Oroszországon belül. Kijev nem vállalta, de nem is tagadta a felelősségét.

Ukrajna szovjet gyártmányú rakéta-sorozatvetőkkel rendelkezik, de azt állítja, hogy az amerikai rendszerek előnyt jelentenének számára a harctéren. Az ukrán csapatok ebben a hónapban visszavonultak keleten, és a Donbassz régióban az oroszok által támogatott köztársaságok által sajátjuknak követelt területeket adtak fel. Kijev Mariupolban is kudarcot vallott, ahol több mint 2000 katona adta meg magát az orosz erőknek, miután hetekig blokád alatt állt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...