2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Biden: az USA nem ad nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának

Az Egyesült Államok nem fog Ukrajnának olyan nagy hatótávolságú rakétarendszereket szállítani, amelyek képesek mélyen az orosz területekre csapást mérni – jelentette ki Joe Biden elnök hétfőn.

“Nem fogunk Ukrajnának olyan rakétarendszereket küldeni”, amelyek képesek Oroszország területére csapást mérni – mondta az elnök anélkül, hogy ezt részletezte volna.

A múlt héten több amerikai médium is arról számolt be, hogy a Biden-kormányzat fontolgatja M270 MLRS és M142 HIMARS rakétarendszerek Ukrajnába szállítását, amelyek hatótávolsága akár 500 km is lehet. Az M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) és az M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) az amerikai gyártmányú rakétatüzérségi rendszerek két változata, amelyek azonos típusú rakétákat képesek kilőni.

A fejlett fegyverzet lehetővé tette volna az ukrán erők számára, hogy mélyen orosz területre csapjanak le, és potenciálisan nagyvárosokat vegyenek célba.

Biden hétfői bejelentését üdvözölte Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki szerint “ésszerű”, hogy nem szállítanak ilyen rendszereket Kijevnek. Korábban Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete reményét fejezte ki, hogy “győzni fog a józan ész, és Washington nem tesz ilyen provokatív lépést”, amely csak a konfliktus további “eszkalációjához” vezetne.

Moszkva többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne “pumpálja fel” Ukrajnát válogatott fegyverekkel, mondván, hogy ez csak meghosszabbítaná az ellenségeskedést anélkül, hogy végső soron változtatna a kimenetelén, és ezzel még több kárt okozna Ukrajnának és lakosságának. Oroszország a Nyugat által az országban felhalmozott fegyverkészleteket is “legitim célpontoknak” nyilvánította.

Oroszország február végén támadta meg a szomszédos államot, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS